26 / 04 / 2024

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren ihalesi TBMM'de!

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren ihalesi TBMM'de!

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren ihalesi ile İyidere Lojistik Limanı ihalesine yabancı firmaların katılıp katılmadığı ve kazanan firmalara sağlanan vergi istisnası meclis gündemine taşındı. CHP'li Başarır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren ihalesi ile İyidere Lojistik Limanı ihalesine yabancı firmaların katılıp katılmadığına ve kazanan firmalara sağlanan vergi istisnasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Başarır, sorusunun Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Başarır, ''Bugünkü (9.10.2020) Resmi Gazete'de 1/9/2020-30/9/2020 Tarihleri Arasında Düzenlenen Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgelerinin Listesi yayımlanmıştır. Bu liste belirli zaman aralıklarıyla sürekli Resmi Gazete'de yayımlanmaktadır. Bu listeye göre 126 adet sektörde söz konusu istisna belgesi Bakanlığınız tarafından verilmiştir. 9 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'deki söz konusu listenin 81. Sırasında yer alan Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş'ye ait 9 Milyar 449 milyon 995 bin 833 TL'lik istisna, Sektör hanesinde “bina dışı yapım işleri" yazmasına rağmen bu rakam Kalyon İnşaat'ın Ağustos ayında 21/b kapsamında pazarlık usulü ile kazandığı Bandırma- Bursa Yenişehir-Osmaneli hızlı tren ihale teklifi rakamı ile birebir aynıdır. Yine geçtiğimiz günlerde de Cengiz İnşaat'ın 21/b kapsamında pazarlık usulü ile kazandığı İyidere Lojistik Limanı ihalesi de söz konusu listede yayımlanmıştır. Vergi, Resim ve Harç istisnası belgesi, ihaleye yabancı bir firmanın fiilen katılması ve ihalenin bir Türk firması tarafından kazanılması durumunda verilen bir belgedir'' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın soruları:
1- Pazarlık usulü 21/b kapsamında yapılan ve Kalyon işaat'ın kazandığı  Bandırma Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren ihalesine fiilen davet edilen/katılan yabancı firma var mıdır? Yoksa söz konusu istisna belgesi hangi  gerekçelerle Kalyon İnşaat'a verilmiştir?

2- Yine Pazarlık usulü 21/b kapsamında yapılan ve Cengiz İnşaat'ın kazandığı  İyidere Lojistik Limanı ihalesine fiilen katılan yabancı firma var mıdır? Yoksa hangi gerekçelerle Bakanlığınız tarafından Cengiz Inşaat'a vergi, resim ve harç  istisna belgesi verilmiştir?

3- Son 10 yılda Cengiz İnşaat, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarına hangi iş  karşılığı, kaç adet vergi, resim ve harç istisna belgesi verilmiştir? Söz konusu firmaların istisna belgelerini aldıkları işlerin ihalelerinin kaçına yabancı firmalar fiilen katılmışlardır? 


Geri Dön