25 / 04 / 2024

Bankalar muslukları kapattı! Faiz oranları güncellendi!

Bankalar muslukları kapattı! Faiz oranları güncellendi!

Vatandaşlar, koronavirüs salgını sonucunda bankalara gitmeden önce güncel konut kredisi faiz oranlarını araştırıyor. Peki faiz kararı sonrası konut faiz oranları yükselecek mi? Faiz artışı vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte tüm merak edilenler...



Merkez Bankası kararı ve pandemi süreci nedeniyle kredi kullanmak isteyen vatandaşların talepleri, bankaların kredi faiz oranlarını sürekli güncellemelerine yol açtı. 

Takvim'de yer alan habere göre; koronavirüs salgını tüm dünyayı derinden etkilemeye devam ediyor. Bilindiği üzere başta kamu bankaların olmak üzere birçok banka, pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlar için kredi paketleri açıkladı. Krediye ihtiyacı olan binlerce kişi bu noktada ihtiyaç-taşıt-konut kredisi faiz oranları ne kadar sorusunun cevabını araştırıyor. İşte Ziraat, Halkbank, Vakıfbank, Yapıkredi, Akbank, İş Bankası 2021 kredi faiz oranları…

Bankalar muslukları kapattı! Faiz oranları güncellendi!

HALK BANKASI
Konut kredisi: Yüzde 1,38

VAKIF BANKASI
SarıPanjur Konut Kredisi: Yüzde 1,32

ZİRAAT BANKASI
Konut kredisi: Yüzde 1.37

GARANTİ BBVA
Konut kredisi: Yüzde 1.41

Bankalar muslukları kapattı! Faiz oranları güncellendi!

Konut kredisi nedir?

Gerçek kişilere, yeni ya da kullanılmış konut alımlarının finansal edilmesi için satın alınacak konutun ipoteği alınıp veya satış vaadi sözleşmesine bağlı olarak garantörlü/iyi niyet mektubu teminatı ile kullandırılan kredi oluyor. Ayrıca mevcut konut kredisi borcunun daha uygun faiz ve vade koşulları ile değiştirilmesiyle amacıyla başka bir bankaya taşınıp Konut Kredisi kullanılması mümkün oluyor. Bu krediler Konut Kredisi Borç Transferi ve Yeniden Yapılandırma Kredisi olarak da bilinen Refinansman Kredileridir.

2007 yılında yasalaşan Mortgage Yasası ile tüm konut kredileri mortgage kapsamında oluyor. Bu sayede tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olabiliyor. Bu kredilerin vadeleri 20 yıla kadar uzayabiliyor.

Konut kredisinde satın alınan konutlar teminat altına alıyor. Ticari nitelikli gayrimenkuller ise teminat olarak alınamıyor. Bu teminat kapsamında banka, satın alınacak konut üzerine kendi lehine ipotek tesis ediyor. Kredi ödemesinin sona etmesinden sonra ipotek kaldırılıyor.

Konut kredisi sunan bankalar sabit veya değişken faiz uygulayabiliyor. Türkiye'de uygulanan konut kredisi faizleri genellikle sabittir. Yani, kredinin vadesi boyunca ödenecek kredi taksit tutarı değişmez. Sabit faizli konut kredilerinde vadesinden önce kredinin kapanması durumunda yüzde 2 erken kapama komisyonu ödeniyor.

Bankalarda faiz yarışı kızıştı!

Konut kredisi faizlerinde yeni fırsatlar!


Geri Dön