25 / 04 / 2024

Bartın Mugada Plajı'na termik santral mi kurulacak?

Bartın Mugada Plajı'na termik santral mi kurulacak?

Amasra'da planlanan HEMA Termik Santralına karşı mücadele sürerken, Bartın Mugada Plajına da santral kurulacağı anlaşıldı. Santral iki köyün arasında olacak.



Bartın'da, Amasra'ya kurulmak istenen HEMA Termik Santralına karşı verilen mücadele sürerken, ikinci bir santral için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldığı anlaşıldı. HEMA Termik Santralı proje sahasına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Zafer Termik Santralı projesinin. Mugada Plajına bir kilometre mesafedeki bir alana kurulması öngörülüyor. 1320 MWe kurulu güce sahip santral projesinin, tıpkı HEMA Termik Santralı gibi, bölgedeki iki köy arasına inşa edilmesi planlanıyor. Santralın ÇED süreci proje lehine sonuçlanırsa, Beşköprü Köyüne 820 metre, Hatipler Köyüneyse 1 kilometre mesafede dev bir kömürlü termik santral yükselecek, öte yandan yeni santral projesi, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın "Bartın organize enerji bölgesi mi ilan edildi?" sorusunu yeniden gündeme getirdi. Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına soran Yalçmkaya, "Bartın ilinin enerji üretim merkezi olması için yeni bir bölge planı yapılmamıştır" yanıtını almıştı ama tıpkı Çanakkale ve Çukurova bölgelerine yoğun olarak planlanan santrallar gibi, Zafer Termik Santralı da ithal kömür kullanacak. 


Plaj yurttaşa kapanacak 


Gömü ve Tarlaağzı Köyleri ortasına kurulmak istenen HEMA Termik Santralı, Amasra ve Bartınlı yurttaşların tepkisini çekmiş, santral projesine ÇED Olumlu Kararı verilmemesi için binlerce kişiden toplanan imzalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmişti. HEMA Termik Santralına karşı verilen mücadele sürerken, Bartın'da bir başka termik santral projesinin hayata geçirilmek istendiği haberi bu defa daha batıdan, Filyos yakınlarındaki Mugada Plajından geldi. Nisan ayı içerisinde Alpler Enerji Üretim A.Ş. Zafer Termik Santralı projesi için ÇED Başvuru Dosyasını Bakanlığa teslim etti. Bölgedeki yerel turizmin de önemli adreslerinden olan plajın yaklaşık bir kilometre güneyine kurulması planlanan Zafer Termik Santralının liman ünitesi Mugada Plajına inşa edilecek, ithal kömürle çalışacak termik santral projesinin liman ünitesi, plajm yurttaşlarca kullanılmasını önleyecek. Yılda yaklaşık 3 milyon ton ithal kömüre ihtiyaç duyacak projenin onaylanması hal de yük gemileri bu plaja yanaşe santrala sürekli kömür taşıyan Liman projesi için denize Yalçınkaya uyarmıştı CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 2 Ekim 2014'te yerel Bartın Times Gazetesine yaptığı açıklamada, Amasra ile Filyos arasına 8 tane termik santral planlandığına ilişkin duyumlar aldığını belirtmişti. Yalçınkaya bu iddiayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da sormuştu.  


Bakanlığa bağlı ÇED izin ve Denetim Genel Müdürlüğüne iletilen, "Bartın ilinin enerji üssü olması için Bakanlığınızca yeni bir bölge planlanması yapılmış mıdır" sorusuna olumsuz yanıt gelmişti. Kurum, Mugada Plajının bulunduğu alandaysa arazi incelemesi yapıldığını açıklamış ve planlanmakta olan termik santral projesinin ipucunu vermişti. 


ZAFER Termik Santralının kurulacağı alan, HEMA Termik Santralı projesinde olduğu gibi iki yerleşim biriminin arasında. 

Santral proje alanı Hatipler Köyüne 1 kilometre, Beşköprü Köyüneyse 820 metre uzaklıkta. 


Ayrıca kömür stok sahası ve kül depolama alanları da iki köye birkaç yüz metre mesafede yer alıyor. İçişleri Bakanlığı'na göre Hatipler Köyünde 344, Beşköprü Köyündeyse 290 kişi yaşıyor. 

Bölge Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre, mera, orman ve tarım alanı statüsünde dolgu yapılacak, dolgu bölgesinin ardındansa 1 kilometre uzunlukta ve 50 metre genişlikteki iskele inşa edilecek. 


Birgün



Geri Dön