25 / 04 / 2024

Başmabeynci Köşkü, tarih kokan bir köşk!

Başmabeynci Köşkü, tarih kokan bir köşk!

Beşiktaş'ta tarih kokan bir köşk. Yükse, modern binaların arasında kendisini belli ediyor. Burası Başmabeynci Köşkü. 1901'de Başmabeynci Hcı Ali Rıza Pşa'nın evi olarak yapılmış



Sanata merak nereden geliyor

1986'da bir Fikret Mualla tablosuyla başladı. Rahmetli eniştem Orhan Elkorek getirmişti tabloyu bana. Bir Fikret Mualla tablosu zamanla 36 Fikret Mualla ya çıktı. Fikret Mualla, sanata merakımı git gide derinleştirecek bir sanatçı oldu. Merak insanın içine girdikten sonra artıyor. İş seyahatlerimde yurt dışına sık sık çıkıyor, bir resimle dönüyordum. Nestle, Levis, Sabancı Grubu'nda profesyonel yönetici olarak çalışıyordum. Çağdaş sanatla ilgilenmeye başlayınca, bir yıl önce eniştemin oğlu Emirhan'la kendi çağdaş sanat galerimizi açmaya karar verdik.

-Başmabeynci Köşkü'nü satın almak aklınıza nereden geldi

Eşim beş yıl önce almıştı köşkü, kadaşlanyla bir psikiatri kliniği olarak llanacaktı. Fakat burası o kadar güzel bir şktü ki, ne oturmaya ne de klinik olarak llanmaya kıyabildik. Çağdaş sanat vgimle, köşkün tarihi güzelliğini bir aya getirmeye karar verdik. Kamuya ık olsun, herkes gezip görsün istedik.

-Köşkü ne kadara satın aldınız, restorasyona ne kadar harcandı

İkinci derece tarihi eser olarak aldık. Ama  fiyatını hatırlamıyorum. Restorasyon için bir buçuk milyon dolann üstünde harcandı, jvarların altından işlemeler çıktı. Sonra rinci derece tarihi esere döndü.

-Başmabeynci köşkü'nün hikayesi nedir

Burası birinci derece tarihi eser olararak anıtlar kurulu tarafından korunuyor. Meşrutiyet'in ilanını ıpan sultanımız II. Abdülhamit imanında, 1901'de yapılmış, smanlı'da Batılılaşma çabalan duğu dönem... Batılılaşma için ınata da önem veriliyor. Yıldız arayı'nı dekore ettirmek için birçok yabancı ressam davet iilmiş. Başmabeynci Hacı Ali ıza Paşa, yani bugünün özel alem müdürü, sanatçılardan bazılarını Beşiktaş'taki kendi köşkünün dekorasyonu için evine çağırmış, 'abana sanatçılar öşkü dekore etmiş, ilk
batılılaşma etkilerini vurgulamışlar. 5 katlı şahane bir apı çıkmış ortaya... Birgün galerimizi ziyaret edenler, burayı müze sanıyor, ücret ödeyip ödeyemeyeceklerini soruyorlar. "Hayır, burası galeri" diyoruz.

Restorasyon kaç yıl sürdü Kim yaptı

Mısır Konsolosluğunun restorasyonunu yapan mimar Süreyya Saruhan 3 yılda yapü. Üst kat tamamen çökmüştü. Tamir edildi. Duvar işlemeleri özel bir teknikle çıkartılıp tekrar düzeltildi. Çok detaylı, zor bir işti. Banyolardaki taşlar bile korundu.

Sanat akımlarının hangi örneklerini görebiliriz burad

Art nouveau, rokoko ve barok. Pencereler art nouveau. İstanbul'da örneğini çok az görebileceğimiz bir akım. Balkonlann
işlemeleri rokoko. Üst kattaki cam işlemeler ise barok. Bahçenin etrafında tuğlalar var. O yıllarda tuğlayı yapan ustanın tuğrasını gördük. Orijinal tuğra bugün hala duruyor. 3 Mabeyn Gallery'nin diğerlerinden farkı ne Diğer bütün modem sanat galerileri beyaz, sütunlu bir mimari kullanır. Burası ise tarihi eser. Mimari olarak çok farklıyız.

Modern sanat galerilerinde pencere yoktur ve bütün duvarlar beyazdır. Mabeyn'de ise hem çağdaş eser görülebilir, hem de tarihi eseri ziyaret edebilirsiniz. Aynca galeri olarak genç ve çağdaş sanatçılara yöneliyoruz. Çizgisi belli, yeni yorumu olan bütün sanatçılara kapımız açık. İlk sergimiz 'Fıstık Ezmesi', Huri Kiriş'in tablolanndan oluşuyor. Bizim Huri Kiriş gibi fırçası kuvvetli, genç tüm sanatçılar bu çatı altında olacak. Genç derken yanlış anlaşılmasın, düşüncesi ve yorumuyla yeni olmalı.

-Bundan sonraki sergi kimin olacak

Emre Tandırlı ile devam edeceğiz. 17 Kasım'da sergimiz açılacak. Emre Tandırlı şehre değişik kadrajlardan bakıyor. Şehrin planlanmamış mimarilerini planlamış, otografik olarak yapıyor. Bunlan çok güzel renkle kullanıyor. Kent sorununu görsel şölenle ortaya koyuyor.

-Eserlerin fiyat aralığı ne

Basit özgün baskı sergisi de yapabiliriz.
O zaman eserlerin fiyatı 350 TL civannda olabilir. Yurtdışında herhangi bir müzede eserleri sergilenmiş bir sanatçıyla da çalışabiliriz, o zaman fiyatlar 250 bin dolara çıkabilir. Şimdiki sergimizde Huri Kiriş'in eserleri arasında en pahalısı 20 bin, en uygunu 5 bin TL.

-Galeri ne zaman gezilebilir

Pazar hariç her gün açığız. 10.00'dan 19.00'a kadar. Köşkün arkasındaki bahçede çeşitli davetler oluyor. Önümüzdeki bahar aylannda sanat söyleşileri için arka bahçeyi kullanacağız.

Merve Özaytekin / Posta
 

 

 


Geri Dön