25 / 04 / 2024

Bayındırlık Bakanlığı yapı kooperatiflerini denetleyecek!

Bayındırlık Bakanlığı yapı kooperatiflerini denetleyecek!

Konut ve iş yeri kooperatiflerinin denetimini yapmak Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçecek



Konut ve iş yeri kooperatiflerinin denetimini yapmak ve gelişmesini sağlamak görevi Sanayi ve Ticaret Bakanlığından Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçecek.

Konuya ilişkin tasarı ile AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın kanun teklifi, Bayındırlık, İmar ve Ulaştırma Komisyonunda birleştirilerek kabul edildi.

"Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı"ya göre, yapı kooperatiflerinin denetimini yapmak ve gelişmesini sağlamak görevi Sanayi ve Ticaret Bakanlığından Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçecek.

Kat mülkiyetine geçerek dağılma aşamasına gelen kooperatiflerden ayrılan veya çıkarılan üyenin konutu bu nedenle geri alınamayacak. Ancak bu kişilerin oluşabilecek tasfiye masraflarına katılması gerekecek.

Ortak sayısı 500'ü geçen yapı kooperatiflerinin genel kurullarında yönetim ve denetim kurulları seçimleri gizli oyla yapılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, mevcut personeli içinden "kooperatif denetmenleri" görevlendirecek.

Kooperatifler ve üst kuruluşlarına kredi veren kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve ilgili bakanlıklar, verilen kredilerin açılış amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını denetleyebilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ilgili mensupları geçiş sürecinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığında geçici olarak görevlendirilebilecek.

-GÖRÜŞMELER-
Tasarının görüşmeleri sırasında söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, kooperatif alanında çerçeve yasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

CHP Artvin Metin Arifağaoğlu ise tasarının alt komisyona gönderilmesini istedi, ancak öneri reddedildi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı kooperatiflerin sektörde çok önemli bir işlev gördüğünü ifade etti. Olumlu ve olumsuz örneklerin de bulunduğunu belirten Demir, gelinen noktada bu kooperatiflerin daha iyi denetlenmeye ve yönledirilmeye ihtiyaç bulunduğunu, iyi denetlenmemesi durumunda çıkar gruplarının ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Demir, bakanlığının yapım alanında en köklü kuruluş olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, komisyonun bugünkü gündeminde olan "Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı" ise alt komisyona havale edildi. Alt komisyon çalışmalarını 10 gün içinde tamamlayacak.
AA


Geri Dön