19 / 04 / 2024

Bayraklı Turan Yat Limanı Projesi'nin imar planları askıda!

Bayraklı Turan Yat Limanı Projesi'nin imar planları askıda!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 500 yat kapasiteli, otel ve sosyal tesisleri de içeren Bayraklı Turan Yat Ljmanı Projesi'nin imar planlarını askıya çıkardı.



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın  İzmir  sahillerinde yapmayı planladığı Seferihisar Ürkmez, Karaburun, Yeni Foça, Şifne, Çeşmealtı, Karşıyaka projelerinin de yer aldığı Bayraklı Turan Yat Limanı projesi 31 Aralık 2015 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya çıktı. Alsancak Limanı'nın ne tür gemilere hizmet vermesi gerektiğinin tartışıldığı 2014'te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoglu, Alsancak Limanı'nın yük limanı; Bayraklının ise kruvaziyer limanı olması gerektiğini ifade etmişti. Toplam 500 yat kapasiteli olacak ve içinde otel ile sosyal tesislerin de bulunacağı marina için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı planlan askıya çıkardı. 


'Proje, mantığıma sığmıyor'

Bayraklı Turan Yat Limanı Projesi'nin askıya çıkmasının ardından Kemeraltı Demeği Başkanı Ümit Kaya, projenin İzmir'in turistik çekim merkezi olan Kemeralti'yı bitireceğini savundu. Kaya, projenin Kemeraltı'nı bir kez daha sıkıntıya sokacağını belirterek, 'Biz gelen turistleri mevcut limandan Kemeraltı'na nasıl sokarız diye düşünüp, çaba sarf ediyoruz. Bir daha bakıyoruz ve yine turizme ağır bir darbe vurulduğunu görüyoruz. Böyle bir projenin hayata geçmesi turistik bölge olan Kemeraltı'nı bitirir. 

Bayraklı'da turistik alan mı var? 'Gökdelen şehri yapacağız' dedikleri yeri turist neden ziyaret etsin! Gemiyle yolculuk yapan turist, yeniden gemiyle Konak'a mı taşınacak? Böyle bir projeyi ne gördüm, ne de duydum. Zaten mantığıma da sığmıyor. İzmir'in çekim ve turizm merkezlerinden Kemeraltı bu projeyle yine bitirilmeye çalışılıyor. Bu projeyi İzmir'e turist getirmeme çabası olarak görüyorum' diye konuştu. 


'Kente faydası hesaplanmalı'

Gerçekleştirilecek olan projelerde önemli olanın kent ve vatandaşlar yararına düzenlemelerin hayata geçmesi olduğunu ve yapılan planlarda da buna önem verdiklerini belirten Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, 'Askıdaki planlan halen incelemeyi sürdürüyoruz. Şimdiden 'itiraz edeceğiz' gibi bir şey söylemek doğru olmaz. Ama denizin doldurulması, sahilin vatandaşların kullanımına kapatılması, o bölgedeki trafiği olumsuz etkileyip etkilemeyeceği gibi konularda incelememizi tamamladıktan sonra daha net olacağız. Eğer kentimiz ve vatandaşlanmız aleyhine olacak unsurlar saptarsak itirazımızı yaparız. Oda olarak her zaman kendimizi düşünerek hareket ettik ve bunu sürdüreceğiz' diye konuştu. 


Projede neler var? 

Hazırlanan proje kapsamında limanı dalgalara karşı korumak için 915 m uzunluğunda ana dalgakıran, 5 tane 156 m yüzer iskele ve rıktımların yanı sıra bakım onarım için çekek yeri ve çekiciler yer alacak. Yaklaşık 2,5 yıl içinde inşaatının bitirilmesi planlanan projede alışveriş mağazaları, kafeterya ve restoranlar, sosyal tesisler, sergi, konser, eğlence merkezleri, otopark, yüzme havuzu, plaj yerleri, spor salonu, sauna, helikopter pisti ve gelen yatlara hizmet verecek bakım onarım üniteleri yer alıyor. Limanın tamamlanmasıyla 200 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Toplam 500 yat kapasiteli olarak planlanan limana 5 ila 60 metre arasında değişen boylarda yatlar yanaşabilecek. 


Haber Ekspres




Haber Habertürk Egeli Ek Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından planlanan Bayraklı Turan Yat Limanı'nın imar planları İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 1 ay süreyle askıya çıktı.


Bakanlığın İzmir sahillerinde yapmayı planladığı Seferihisar Ürkmez, Karaburun, Yeni Foça, Şifne, Çeşmealtı, Karşıyaka projelerinin de yer aldığı Bayraklı Turan Yat Limanı projesi 31 Aralık 2015 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden onay almıştı. Onaylanan projenin 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları, Müdürlük 2. kat ilan panosunda ve internet sayfasında eş zamanlı olarak 1 ay süreyle askıya çıktı. Yat limanının yapılacağı Bayraklı bölgesi için Alsancak Limanı'nı tartışmalarının gündeme geldiği dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'ndaki toplantıda bölgeye kruvaziyer limanı önerisinde bulunmuştu. Kocaoğlu Alsancak Limanı'nın yük limanı olarak kapasitesini arttırmasını, Bayraklı'ya ise yeni bir kruvaziyer limanı yapılmasını dile getirmişti. Turan Yat Limanı Bayraklı Proje Aşamasında 360+30 Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından planlanan liman projesini, geçtiğimiz dönem İzmir Valiliği tarafından Bayraklı'da yapacağı 200 oda kapasiteli otel, 170 adet konut, AVM, otopark ve sosyal tesis projesini gerçekleştirme onayı alan Torunlar Grup bünyesinde yer alan İstanbullu Nokta İnşaat gerçekleştirecek. 



PROJEDE NELER VAR? 


Hazırlanan proje kapsamında limanı dalgalara karşı korumak için 915 m uzunluğunda ana dalgakıran, 5 adet 156 m yüzer iskele, toplam 125 m uzunluğunda -5'lik rıhtım, toplam 514 m uzunluğunda rıhtım, toplam 210 uzunluğunda tim, 433 m tahkimat, bakım için çekek yeri ve 8 m boyutlarında lift baseni yer alacak. Yaklaşık 2 buçuk yıl içinde inşaatının bitirilmesi planlanan projede ayrıca, satış üniteleri, yatçıların dinlenmelerini ve bir arada bulunmalarını sağlayan sosyal tesis, lokanta veya kafeterya, kadın ve erkek yatçılar için bağlama kapasitesinin en az yüzde 10'u kadar duş ve tuvalet, kuru temizleme hizmeti, yat çekek alanı ve vinç sistemleri, tenis kortu, yüzme havuzu veya plaj yeri, aletli jimnastik, masaj, sauna, hamam imkânlarının sağlandığı üniteler, helikopter pisti, sergi, konser, eğlence mekânları, toplantı salonu, bağlama kapasitesinin en az yüzde 30'u kadar otopark yer alıyor. Limanın tamamlanmasıyla toplam 200 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. 



500 KAPASİTELİ OLACAK


Bayraklı Yat Limanı, denizde çeşitli büyüklüklerde bağlama kapasitesi 500 yat, kışlayan kapasitesi ise 100 yat olacak şekilde planlanırken, yat limanına motorlu ve yelkenli yatlar gelebilecek. Limana 5 metre - 60 metre arasında değişen çeşitli boylarda yatlar gelebilecek. Turan bölgesinde Altınyol'un yanında yer alacak.



Habertürk Egeli Ek 




Haber Milat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İzmir Körfezi'nde yapımı planlanan Bayraklı Yat Iimanı'nın ardından Aliağa'daki Yenişakran Yat Limanı'nın imar planı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda askıya çıkarılırken, denizcilik sektörü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yat limanı projelerini hızlandırmasına tam destek verdi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kumlu Başkanı Yusuf Oztürk, "Yatla ülkemize gelen turist, bir kruvaziyer yolcudan 30 kat fazla döviz bırakıyor. Üstelik bölgemizdeki yat limanlarının tamamına yakmı yüzde 110 kapasite ile çalışıyor. Deniz turizminden daha fazla gelir elde etmek için, ülkemizin yat bağlama kapasitesini artırmalıyız. Ege kıyılarında kendine has özelliğe sahip olan ve farklı müşteri gruplarına hitap eden yeni yat limanı yatırımlarına ihtiyacımız var" dedi. 



Milat


Geri Dön