16 / 04 / 2024

Kabataş Martı Projesi'nin imar planı askıda!

Kabataş Martı Projesi'nin imar planı askıda!

İstanbul’daki Kabataş Martı Projesi'nin imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Askıya çıkarılan imar planının raporunda Kabataş'a bağlanacak metro hatlarının son durumu anlatıldı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Kabataş İskelesi Ulaşım Transfer Merkezi” için çalışmalar 2016 yılının Aralık ayında başladı. Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve ‘Martı Projesi' olarak bilinen proje için denize kazıklar çakıldı. Projenin planlarına onay ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildi. 5 Temmuz'da onaylanan plan 21 Temmuz'da itirazlar için askıya çıkarıldı. İmar planları 19 Ağustos'a kadar askıda kalacak.


Kabataş'taki kara, deniz ve raylı sistem hatlarının yeniden düzenlendiği planın açıklama raporunda, toplam iskele alanının 29 bin 396 metrekareyi kapsadığı belirtildi. Ulaşım transfer merkezi için hazırlanan planların daha önce idare mahkemesi tarafından 2 kez iptal edildiği belirten raporda Kabataş'a bağlanacak metro hatları ile ilgili de bilgiler verildi.


Raporda, Kabataş'a 2 hattın bağlanılacağı ifade edildi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yatırım programına alınan Tekstilkent-Kabataş metrosu projelerinin tamamlandığı, yatırım ihalesi çalışmalarının sürdüğü açıklandı. Hat inşaatı tamamlandığında Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa ve Kağıthane ilçelerinin Kabataş Yolcu İskelesi ile denizyolu ulaşımına ve diğer raylı sistem hatlarına entegre olacağı belirtildi.


Plan raporunda “İDO,BUDO, Dentur Avrasya ve şehir hatları firmalarının belli bir sistem içerisinde yeniden düzenlenmesi ve çağdaş mimari çizgilerle yolculuk konforunun artırılması amaçlanmıştır” açıklamaları yer aldı. 


Proje bittikten sonra değişen sahil hattı ve derinlikler ile yeni inşa edilen alanlar, deniz haritalarına işlenecek. Emsal hesabı ve kat yüksekliği, ilgili koruma kurulu tarafından onaylanacak avan proje ile belirlenecek.



Özlem GÜVELİ/Sözcü


Geri Dön