19 / 04 / 2024

Bayramda çalışana 329 liralık ek ödeme!

Bayramda çalışana 329 liralık ek ödeme!

Milyonlarca çalışanlar bayram boyunca çalışmak zorunda kalıyor. Peki bu özel günlerde çalışanların hakları neler?



Ramazan Bayramı’nda bazı işçiler çalışmak zorunda kalıyor. Peki bu özel günlerde çalışanlara ek haklar sunuluyor mu? Bayramı ailesi yerine çalışarak geçirmesinden dolayı daha fazla ücret alabilir mi? İşte tüm merak edilenler...

Bayramda çalışana 329 liralık ek ödeme!

EK ÜCRET YATIRILACAK

Vatan'da yer alan habere göre; çalışmayan işçiler resmi tatiller boyunca çalışmamaları durumunda maaşlarının tamamını alıyor. Resmi tatillerde çalışanlara ise çalışılan her gün bir günlük ek ücret alıyor. Çift yevmiye, 3 günlük bayram süresi ile Arife gününün yarısını kapsıyor. 

Bayramda çalışana 329 liralık ek ödeme!

RIZA ŞARTI VAR

İş Kanunu kapsamında, işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde hüküm olması şartı bulunuyor. Sözleşme kapsamında bu konuda bir hükmün bulunmaması durumunda ulusal bayram ve tatil günlerinde işinin başında olacak çalışandan yazılı izin alınması şartı bulunuyor. 

Bayramda çalışana 329 liralık ek ödeme!

İZİN DEĞİL, PARA

Bayram süresi boyunca çalışan işçiye ücret yerine izin veriliyor. Bu çalışma karşılığında para olarak hesaba aktarılması şartı bulunuyor. Bu durumda patron, bayramda çalıştırdığı işçiye ‘sana bayramda çalıştığın günler için ücret ödemek yerine, hafta içinde izin yaptırayım’ diyemiyor. Bu durum mevzuata uygun değil. 

Bayramda çalışana 329 liralık ek ödeme!

TAZMİNATI ARTIRIR

Bayram mesaisinin verilmemesi durumunda işçi haklı fesih ile tazminat hakkını alabiliyor. Bu durum karşısında ödenmeyen mesai tutarlarının işçiye faiziyle ödenmesi gerekiyor. Bu süre içinde bayramda ödenen fazla mesai, harçlık ya da ikramiyeler kıdem tazminatı hesabına ekleniyor. Bu ödemelerin düzenli olarak yapılması durumunda, bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına ekleniyor ve tazminat oranı yükseliyor. Burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez değil sürekli hale gelmesi gerekiyor.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön