26 / 04 / 2024

BDDK'nın yeni kararı taşıt kredi oranlarını arttırdı! 

BDDK'nın yeni kararı taşıt kredi oranlarını arttırdı! 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun açıkladığı bireysel kredi kullanımına sınırlama getirilmesi taşıt kredilerinin yükselmesine sebep oldu. Peki taşıt kredi oranları ne kadar oldu? İşte detaylar...



Artan fiyatlar sebebiyle Türkiye'de otomobil sahibi olmak giderek zorlaşırken, tüketiciye bir darbe de finansmana erişim konusunda geldi. BDDK, bireysel kredi kullanımına sınırlama getirirken, TCMB'nin hamlesi ise taşıt kredi faiz oranlarının yükselmesine neden oldu.

BDDK nın yeni kararı taşıt kredi oranlarını arttırdı! 

Dünya Gazetesi'nden Aysel Yıldız'ın haberine göre; 2022 yılının ilk 5 ayında yüzde 30'un üzerinde fiyat artışının yaşandığı otomobil pazarına bir yıkımda finansman tarafından geldi. BDDK, dün gece açıkladığı kararın ardından bireysel kredi kullanımına sınırlama getirdi. Söz konusu karar son dönemde taşıt kredilerindeki artış sebebiyle bireysel krediye yönelen tüketicinin finansmana erişimini kısıtlayacağı ifade ediliyor. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), TL cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20'ye yükseltmesi de taşıt kredileri faiz oranlarının yükselişe geçmesine sebep oldu. Fakat, çip krizinden dolayı talep arzın çok gerisinde olduğu için bu gelişmelerin satışlara sınırlı etkisi olması öngörülüyor.

Yeni ekonomik tedbirler kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın GES'i duyurmasından sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun dün gece açıkladığı karar doğrultusunda tüketici kredilerinde vadeler kısaltılırken, kredi kartlarında ise asgari ödeme miktarını yükseltildi. BDDK'dan yapılan açıklamada tüketici kredilerine yönelik genel vade sınırının, kredi tutarı 50 bin TL'sinin üzerinde 100 bin TL'sinin altında olan krediler için 24 ay, yüz bin TL'sinin üzerinde olan krediler için 12 ay olarak belirlenmesine karar verildi. Daha önce BDDK eylülde 50 bin lira üzeri tüketici kredilerinde vade sınırını 36 aydan 24 aya indirmişti. Şimdi ise 100 bin lira olarak yeni bir sınır tanımlandı ve vade 24 aydan 12 aya indirildi.

BDDK nın yeni kararı taşıt kredi oranlarını arttırdı! 

BDDK devam etmekte olan diğer çalışmalarda ise konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması, ticari krediler başta olmak üzere selektif yaklaşımın iyileştirilmesi için kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi, yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması için gerekli adımları ivedilikle atacağını duyurdu.

Yaşanan geliişmelere ilişkin konuşan Otomotiv sektörü temsilcileri, BDDK'nın bireysel kredileri daraltmaya yönelik adımının otomobil satışlarına etkilerini bildirdi. İşte sektör temsilcilerinin piyasaya ilişkin açıklamaları...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön