25 / 04 / 2024

Bebek Makoder: Değerli konut vergisi haksız ve ağır bir yük!

Bebek Makoder: Değerli konut vergisi haksız ve ağır bir yük!

İstanbul Bebek Mahallesi Koruma ve Güzelleştirme Derneği (Bebek Makoder) tarafından yapılan açıklamada “Değerli konut vergisinin, İstanbul’un Bebek semti gibi değeri yüksek bölgeler için ağır bir yük olduğu” ifade edildi...



İstanbul Bebek Mahallesi Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nin (Bebek Makoder) yaptığı açıklamada değerli konut vergisinin eşitlik, adalet ve hakkaniyet açısından kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Korkarız ki bu vergi, varlık vergisi gibi olumsuz bir algıya neden olacaktır. Her yanıyla belirsizlik ve adaletsizlikler içeren vergi düzenlemesi iptal edilmelidir” denildi.  

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre, bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından (TKGM) belirlenen değeri beş milyon Türk Lirası’nı aşan mesken nitelikli taşınmazların değerli konut vergisine tabi tutulduğuna işaret edilen açıklamada şu görüşler dile getirildi: “Değer tespiti ve yeniden değerlemede hiçbir ölçüt bulunmamaktadır. Tamamen yürütmenin inisiyatifine bırakılmıştır. Bu durum Anayasal ilkeler açısından sorunludur. Üstelik, itiraz yolu da tam belli değildir. Meskenden neyin kastedildiği de belirsizdir.

Bu vergi çeşitli eşitsizlikleri de içermektedir. Maddi değeri yüksek bir binanın altı işyeri, üstü konut ise, alttaki işyerini vergilemeyip, üstteki daireyi vergilemek eşitlik değildir. Her birinin değeri 4 milyon 990 bin lira olan 5 veya 10 daireye sahip bir kişi bu vergiye tabi olmayacak. Ama bir dairesinin değeri beş milyon olan kişi bu vergiyi ödeyecek. Neresinden baksanız eşitsizlik ve belirsizlikler içeren bu düzenleme yeniden gözden geçirilmelidir. Semtimiz Bebek Mahallesi, ne yazık ki bu haksız uygulamanın en büyük mağduru olacaktır. Üzülerek belirtmek isteriz ki, bu vergiyi ödeyemeyenler, haciz uygulamaları ile karşılaşacaklar ve neticede taşınmazlarını kaybedebileceklerdir.”

Değerli Konut Vergisi neden ödenecek?


Geri Dön