26 / 04 / 2024

Behrampaşa Hanı Sivas Belediyesi'ne devredildi!

Behrampaşa Hanı Sivas Belediyesi'ne devredildi!

Sivas'taki tarihi Behrampaşa Hanı, restorasyonu yapılmak ve işletilmek üzere 49 yıllığına Sivas Belediyesine devredildi



Sağır Behrampaşa tarafından 1573 yılında yaptırılan ve yıllarca bir mermer firmasınca kullanıldıktan sonra 2008 yılında, 16 yıl süren işlemlerin ardından boşaltılan tarihi Behrampaşa Hanı'nın Sivas Belediyesine devredilmesiyle ilgili Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğünde imza töreni düzenlendi.

Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Yıldırım, imza töreninde yaptığı konuşmada, Sivas'ın çok önemli tarihi eserlere sahip olduğunu belirterek, "Gökmedrese, Şifahiye, Çifte Minareli Medrese gibi çok önemli tarihi nitelikte eserlerimiz mevcut" diye konuştu.

Vakıflar idaresi olarak bu eserlerin onarımını ve restorasyon çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu saydığım eserlerin restorasyon çalışmaları 2010 yılı içerisinde bitirilecek. Bu eserlerimiz kadar değerli olan Behrampaşa Hanı'nın restorasyon ve işletilmesi çalışmaları için de Vakıflar idaresi ve Sivas Belediyemiz arasında yapılan mutabakat sonucu hanı ilk 5 yılı projelendirilmek ve restorasyon çalışmalarını yapmak üzere, kalan süre de işletilmek üzere 49 yıllığına belediyeye kiralamış bulunmaktayız."

Belediyenin bu süre içinde ilk 5 yıl işin projelendirme aşaması ve restorasyon işlerini tamamlayacağını, geri kalan süre için turistik, kültürel ve ticari amaçla kullanılmak üzere bir başkasına devir olmaksızın belediye olarak işleteceğini ifade eden Yıldırım, protokolün Sivas ve Türkiye için hayırlı olması dileğinde bulundu.

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne yakışanın tarihi eserler konusunda gösterilen duyarlılık olduğunu vurgulayarak, "Bu Sivasımız için çok önemlidir. Behrampaşa Hanı inşallah belediyemiz tarafından restore edilip kullanıma açıldıktan sonra Sivas'taki tarihi eserler süreci aşağı yukarı fazla eksiği kalmadan tamamlanmış olacaktır" dedi.

-"BUTİK OTEL FİKRİNE DAHA YAKINIZ"-
Behrampaşa Hanı'nda nasıl bir proje uygulayacaklarını etraflıca inceleyeceklerini belirten Ürgüp, "Yapacağımız işlerin aslına uygun olmasına çok dikkat edeceğiz" diye konuştu.

Ürgüp, Behrampaşa Hanı'nın butik otele dönüştürülmesi fikrine daha yakın olduklarını kaydederek, "Yani içerisinde restoranların, kafeteryasının olduğu, belki portatif bir şekilde üstünün kapatıldığı yeni alanlar oluşturup, gerçek manada tarihi ve nostaljik bir görünüm kazanması için gayret göstereceğiz" dedi.

Yıldırım ve Ürgüp, daha sonra hanın devriyle ilgili protokolü imzaladı.

-BEHRAMPAŞA HANI-
Sivas'ta, Kepçeli mevkisinde tarihi Kurşunlu Hamamı ile yan yana bulunan Behrampaşa Hanı, ortası açık bir avlunun çevresinde sıralanmış 2 katlı 52 odadan oluşuyor. Kesme taş malzemeli olarak inşa edilen ve içerisinde bir de ahır kısmı bulunan hanın, güney yönünde dışa taşıntılı, sivri kemerli bir giriş ve bu girişin üzerinde üç dilimli kemere sahip iki penceresi bulunuyor.

Pencerelerin sağ ve solunda aslan motifi işlenen han, Sivas'ın önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor.
AA


Geri Dön