26 / 04 / 2024

Bekir Kamışlı: Yaşanabilir kentler için mimarlık önemli!

Bekir Kamışlı: Yaşanabilir kentler için mimarlık önemli!

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, mimarlığın bina üretim süreci ile sınırlı olduğunu, taşıdığı sosyal sorumluluk nedeniyle herkes için yararlı ve önemli olduğunu belirterek.



"Yaşanabilir kentler için mimarlık vardır. Gerçek mimarlık toplumun kültürünün ifadesidir" dedi. 

Mimarlar Günü Adana'da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Mimar Odası  Adana  Şube Başkanı Bekir kamışlı, yönetim kurulu üyeleri ile mimarlar Atatürk Parkı'nda anıta çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Uluslararası mimarlar Birliği'nin (U1A) Mimarlık Günü temasını "Sağlıklı Kentler, Mutlu Kentler" olarak belirlendiğini hatırlatan Kamışlı, şunları söyledi: "Barınaktan kentsel boyuta kadar, bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekan tasarımı işlevi olan mimarlık, yalnızca bina üretim süreci ile sınırlı değil, aynı zamanda taşıdığı sosyal sorumluluk nedeniyle herkes için yararlı ve önemlidir. Gerçekte mimarlık bir toplumun kültürünün ifadesidir. Kent olgusu, insanoğlunun tarihi boyunca ortaya koyduğu en önemli buluşlardan birisidir. Kentler dinamiktirler ve süreç içerisinde gelişirler, dönüşürler. Bu değişim bu dönüşümün sağlıklı olması, içerisinde yaşayan insanları mutlu etmesi de kente müdahale erkini elinde tutan otoritenin kente doğru zamanda doğru müdahalelerde bulunmasıyla mümkündür. Ülkemiz, coğrafyasında bu gün yer alan kentlerimizin sağlıklı büyüdüğünden ve içerisinde yaşayan insanlarımızı mutlu edebildiğinden söz edebilmemiz mümkün değildir. 

Kentlerimiz siyasiler aracılığıyla sermayenin insafına terk edilmiş, kent topraklarımız imar planı adı altında rant paylaşımına teslim olmuştur. Böyle oluşmuş kentlerde de sağlıklı büyümeden veya insanlarını mutlu eden bir yapılı çevreden de bahsetmemiz mümkün olmamaktadır. Toplum, aidiyet ve kimlik duygularının sanatsal ve mekansal ifadesi olan kamusal alanlara, geleceğin mirasını oluşturan yapılı çevreye ve ülkenin tarih, kültür ve yaşam dokusunun temeli olan mimarlığa sahip çıkmaktadır." 


HAFTA GİBİ KUTLAMA 


Adana'daki Mimarlar Günü etkinlikleri bugün Eczacı Odası Toplantı Salonu'nda Can Çinici'nin 'Sağlamlık' konulu söyleşisi ile devam edecek. Aynı gün akşam Mimarlar Odası Şubesi'nde kokteyl verilecek. 15 Ekim Çarşamba günü ise Mimar Sinan Parkı'ndaki yazlık sinemada film gösterimi yapılacak. 16 Ekim'de İlhan Atış Anadolu Lisesi'nde Önem Cihangir tarafından 'Orta Öğretimde Mimarlık Meslek Tanıtımı' konulu toplantıda mimarlık anlatılacak. 18 Ekim'de Sheraton Oteli'ndeki yapılacak Mimarlar Balosu'nda da meslekte 30-40 ve 50'inci yılını dolduranlara plaket verilecek. 


Adana Beş Ocak


Geri Dön