28 / 03 / 2024

Belediyelerin elektrik borçlarının yüzde 75'i yapılandırıldı!

Belediyelerin elektrik borçlarının yüzde 75'i yapılandırıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, belediyelerin elektrik borçlarının yüzde 75 yapılandırıldığını belirterek, "Belediyeler, bize 743 milyon liralık yapılandırma sundular" dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, belediyelerin elektrik borçlarının yüzde 75 yapılandırıldığını belirterek, "Belediyeler, bize 743 milyon liralık yapılandırma sundular" dedi.


Yıldız, Bakanlıkta  Ankara  Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi'ni kabul etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız, özelleştirmelerden önce elektrik piyasasını, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) yönettiğini hatırlattı. O dönemde TEDAŞ'ın 1 milyar lira alacağı olduğunu ifade eden Yıldız, "Özel şirketlerin de o kadar alacağı var. Dolaysıyla yaklaşık 2 milyar liralık bir alacak var. Şu ana kadar belediyeler, toplam alacaktan yüzde 75'ine olumlu cevap verdi ve 743 milyon liralık bir yapılanma bize sundular. Bunu ödüyor olmaları halinde bu, Türkiye'nin kazancı olacaktır" diye konuştu.


Yıldız, borçlarını ödemek isteyen tüm belediye başkanlarına teşekkür etti. 


Günlük borçlarını ödeyenlerin de Türkiye'nin kalkınmasına, büyümesine katkı sağlayacağının altını çizen Yıldız, bu sebeple borçlara istenilen sayıda taksit kolaylığı sağlanacağını bildirdi.


Batman Belediyesinin gösterdiği hassasiyeti diğer belediyelerin de göstereceğine inandığını söyleyen Yıldız, "Bu ülkede 81 il ile beraber her birimizin ortak sorumlulukları var, vatandaş olarak bunları yerine getirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yüksek kayıp-kaçak sorununu bir maliyet unsuru gördüklerini ifade eden Yıldız, "Kayıp kaçakların azaltılmasına dönük hedeflerimizden vazgeçmiş değiliz. Türkiye'deki 21 bölgeden 3 bölgeyi çıkarttığımızda, kalan 18 bölgenin ortalama kayıp-kaçak oranı, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kayıp kaçak oranından daha düşüktür. Demek ki doğru bir iş yapıyoruz"  değerlendirmesinde bulundu.


Yıldız, üç bölgedeki kayıp-kaçak sorununun teknik sorunlarla birlikte, siyasi ve sosyal olayların gölgesinde geliştiğini belirterek, bu etkenleri en aza indirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.  


Kayıpların, maliyetin içerisindeki bir unsur olduğunu, aynı şekilde kaçakları da makul bir seviyeye inene kadar maliyet unsuru olarak göreceklerini, kayıp kaçağın bu sebeple dağıtım başlığı altına alınmış olduğunu aktaran Yıldız, bu konuyla ilgili tali düzenleme yapılmasının gerekçesinin de aynı olduğunu ifade etti. 


Yıldız, elektriğin her eve girdiğini, bu yüzden bu alandaki düzenlemenin vatandaşların tamamını ilgilendirdiğini söyledi.


Bakan Yıldız, ilerleyen günlerde Meclis'te sıra bulduğu taktirde kayıp-kaçağa ilişkin yasa tasarısının kanunlaşması için görüşmelere devam edeceklerini sözlerine ekledi. 


AA



Geri Dön