28 / 03 / 2024

Belge almayan evini kiraya veremeyecek!

Belge almayan evini kiraya veremeyecek!

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, 31 Aralık itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işleminin yapılmayacağını açıkladı.



Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Enerji Kimlik Belgesi'nin 1 Ocak 2020 itibarıyla Türkiye'deki 9,5 milyon bina için zorunlu hale geleceğini vurguladı. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; Alkin, bu belge kapsamında hayata geçirilecek çalışmaların enerji kaynaklarının etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlayacağını ifade etti. Gelecek yılın başından itibaren EKB'ye sahip olmayan binaların ticaret konusu yapılamayacağını söyleyen yıl sonuna kadar bu belgelerin alınması gerektiğini kaydetti. 

Belge almayan evini kiraya veremeyecek!

Alkin, "Şu anda ülkemizdeki binaların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan 873 bini EKB aldı. Henüz 8,6 milyonu bu belgeye sahip değil. 31 Aralık itibarıyla belgesi olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işlemi duruyor." açıklamasında bulundu.

Devletin EKB'yi ciddi şekilde takip ettiğini sözlerine ekleyen Alkin, vatandaşların da bu konuyu merkeze almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

'BİNALARIN DEĞERİ DE YÜKSELECEK'

Özellikle cari açığın azaltılmasında enerji konusunun çok önemli olduğunun altını çizen Alkin, "Aslında kendi cebimiz için bu konuda duyarlı olmalıyız. Enerji kimlik belgesi seviyesi yüksek dereceli olan binaların değeri de yükselecek." dedi.

Son dönemde bazı yetkisiz kurum ve kişilerin sahte EKB'ler hazırladığını söyleyen Alkin, bu konuda ciddi takibin başlatıldığını ifade etti. 

Alkin, sahtecilik yapanlara karşı devlet kurumlarının çok hassas çalıştığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının EKB belgesi düzenleyen kurumları ciddi bir şekilde denetlediğini sözlerine ekledi.
 


Geri Dön