25 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: Dövizle kira ödemesi yapmayın!

Bendevi Palandöken: Dövizle kira ödemesi yapmayın!

Döviz kurunun artması gıdadan otomobile, benzinden gayrimenkul kiralarına kadar birçok ürüne zam olarak yansıdı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ‘döviz cinsinden kira ödemesi yapmayın’ çağrısında bulundu.




Döviz kurunun artması gıdadan otomobile, benzinden gayrimenkul kiralarına kadar birçok ürüne zam olarak yansıdı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ‘döviz cinsinden kira ödemesi yapmayın’ çağrısında bulundu.


Dolar ve euro kurlarındaki artış her ürüne zam olarak geri döndü. Piyasaların suni olarak şişirildiğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı, “Ekonomide yaşanan bu olumsuz süreç birkaç ay içinde son bulacaktır’’ dedi. Palandöken, doların milli paramız gibi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Acilen mülk sahipleri kiralarda indirime gitmeli ve döviz cinsinden alışverişler mutlaka bitirilmelidir. A’dan Z’ye her ürüne zam yaptılar. Otomobil fiyatları arttı. Lastik fiyatları arttı.


Mazot ve benzin fiyatlarına zam geldi. Bakliyatta daha geçen senenin mahsulü bitmedi ama piyasada bakliyat yok diyerek, fiyatları şişirdiler. Doların karşısında, Türk Lirası’nın esamesi dahi okunmuyor. Bir bardak suda fırtına kopartıyorlar ancak biz tüm ürünleri ithal etmiyoruz. Kozmetiğin dışında neredeyse tüm ürünler yerli üretim.’’ Öte yandan, Palandöken piyasada bu şartlarda kimsenin iş yapamadığını da söyleyerek, “Mağaza vitrinlerinde halen indirimler devam ediyor. Beyaz eşyada kampanyalar sürüyor.


Piyasada yaşanan bu belirsiz süreç birkaç ay içinde değişecektir’’ ifadelerini kullandı. Özellikle telefon, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünler ile beyaz eşya ürünlerinde fiyatların artırılması için döviz kurundaki dalgalanmayı fırsat bilen ithalatçı firmaların fırsatçılık yaptıklarını anlatan Palandöken, “Vatandaşlarımız kesinlikle bu tür ürünleri alırken temkinli olsunlar.


Piyasalar kısa süre içerisinde rayına oturacak ve döviz kurundaki şu anki dalgalanma gerçek seviyesine gelecektir. Çünkü Türk ekonomisi çok güçlüdür. Mevcut dalgalanma tamamen küresel ekonomik gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Hiç kimse panik yapmasın ve Türk ekonomisine güvensin. En önemlisi bu ürünlere zam gelecek diye yüklenmeyin. Zaman içerisinde piyasalar dengeye gelince fiyatlar otomatik olarak düşecektir. O zaman da fırsatçı ve spekülatörlerin balonu patlayacak” şeklinde konuştu.


BALONLARI PATLAYACAK

İthal ürünleri depoya yığarak dolar ve eurodaki artışı bahane edip ellerindeki ürünlere zam yapan stokçuları halkın yakından takip ettiğini ifade eden Palandöken, “Kesinlikle piyasaları alt üst eden fırsatçı spekülatörlerin balonları kısa sürede patlayacak. Bundan halkımız emin olsun. Küresel bazda yükselişe geçen dolar ve euronun içeride de rekor kırması yılbaşı öncesi daha fazla kazanmak isteyen stokçuları harekete geçirdi” şeklinde konuştu.



Karar


Geri Dön