27 / 04 / 2024

Bergama Dünya Miras Listesi'ne girdi!

Bergama Dünya Miras Listesi'ne girdi!

Bergama'da UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne girmenin sevinci yaşanıyor. Başkan Mehmet Gönenç, 3 yıldır verdikleri mücadelenin sonucunu almanın zaferini ilçe halkıyla birlikte şenlikle kutladı. Bakan Çelik de, sıranın Efes'e geldiğini söyledi




Bergama'da UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne girmenin sevinci yaşanıyor. Başkan Mehmet Gönenç, 3 yıldır verdikleri mücadelenin sonucunu almanın zaferini ilçe halkıyla birlikte şenlikle kutladı. Bakan Çelik de, sıranın 16 yıldır bekleyen Efes'e geldiğini söyledi



Dünya Miras Listesi'ne giren Bergama'da bayram havası esiyor. UNESCO'nun kararı ilçede büyük sevinç yarattı, gece yarısı klarnet eşliğinde kutlamalar yapıldı. "Artık Bergama'da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" diyen Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "İlçede turizm yatırımları hız kazanacak, yatak kapasitesi artırılacak. Kale mahallesinde dönüşüm olacak, oradaki evler butik otellere dönüştürülecek. Selinos deresi ıslah edilecek. Efes Antik Kenti ve Bergama'nın İZBAN ile birbirine bağlanması halinde de Ege turizmi kazanacak" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de sıranın artık Efes Antik Kenti'nde olduğunu söyledi. 


Dosyalar görüşüldü

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO), 38. Dünya Miras Komitesi toplantısının önceki geceki oturumunda heyecan doruğa çıktı. Toplantının ilk bölümünde Katar'ın değişiklik teklif ettiği "Bursa ve Cumalıkızık; Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" ve Almanya'nın teklif ettiği "Bergama; çok katmanlı kültürel peyzaj alanı" dosyaları görüşüldü. İkinci aşamada Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) değerlendirmesine geçildi. Her iki aşamada da Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı söz aldı. Dünya miras alanlarının siyasi rekabet konusu olmadığına dikkat çeken Bostalı, "İnsanlık, gerginlik, ihtilaf ve çatışmalar yerine kültür ve medeniyet değerlerini ön plana çıkartarak, UNESCO gibi kuruluşları dünya barışına daha güçlü katkılar yapacak şekilde tahkim etmeli. Siyasi liderler ve ihtilafların taraflarının da devletler, halklar, dinler ve medeniyetler arası yakınlaşma yönünde daha fazla gayret sarf etmeleri gerekiyor" dedi.


21 ülkenin kararı

Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 21 komite üyesi ortak karar alarak oylamaya gerek görmeden her iki yerleşim merkezini Dünya Miras Listesi'ne aldı. Bursa Cumalıkızık köyü 998. ve Bergama ise 999. olarak Dünya Miras Listesi'nde tescillendi. Böylece Türkiye'de Dünya Miras Listesi'nde kayıtlı alanların sayısı 11'den 13'e çıktı. 

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 2010 yılında "UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi" kurularak yürütülen çalışmalar sonucunda ilk yıl geçici listeye alınan ilçenin, 3 yıl sonunda listeye girme başarısı gösterdiğini söyledi. Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 999. kent olarak girdiğinin açıklanmasıyla gözyaşlarını tutamadığını ifada eden Gönenç, şunları kaydetti: "Öncelikle alan yönetim planını hazırlayacağız. 850 hektarlık alanda ulaşımdan, altyapı çalışmalarına, gezi güzergahları, tur otobüslerinin güzergahına kadar ayrıntılar yönetim planı içinde düzenlenecek. Bergama'nın tarihsel çevreyi koruma ve restorasyon anlamında daha fazla proje üretmesinin önünü açacak. Bundan sonra kurumlar başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere buraya farklı bir gözle bakacak. Bizim de uluslararası bazı fonlardan, desteklerden yararlanma olanaklarımız artacak. Dünya mirası alanlarının korunması herkesin sorumluluğunda." DUYGU ERGÜDEN / ERDAL ÇARBOĞ


Gül: Candan kutlarım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, karardan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Gül, şu mesajı yayınladı: "Bu kararla kültür mirasımızın hem zenginliği hem de çeşitliliği uluslararası düzeyde bir kez daha takdir edilmiş oldu. Titiz çalışmanın ürünü olan bu başarıda emeği geçen kişi ve kurumlarla Bursa Cumalıkızık ve Bergamalı vatandaşlarımı candan kutlarım."


"Sevindirici haberler"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, her iki kararı da "sevindici haberler" olarak değerlendirdi. Çelik, "Doha'daki toplantıdan sevindirici haberler geliyor. 'Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı' dosyasının Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden birine sahip Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye girdi" mesajını twitter hesabından yazdı. Çelik, gelecek yıl Efes ve Diyarbakır'ın dosyalarının görüşüleceğini söyledi. 


BERGAMA'DA NE DEĞİŞECEK?

* Ören ve tarihi yerler bakımında 850 hektarlık alan koruma altına alındı. 

* Turizm açısından ilk olarak yatak kapasitesi artırılacak. 

* Sosyal ve kültürel alanlar çoğaltılacak. 

* Selinos deresi ıslah edilecek. 

* Kale mahallesinde dönüşüm olacak, evler butik otellere dönüştürülecek. 

* Bergama bilim ve sanatta ilk akla gelen yer haline getirilecek.

* Efes Antik Kenti ve Bergama İZBAN ile birbirine bağlanacak.


TÜRKİYE'NİN DÜNYA MİRASLARI

* İstanbul'un Tarihi Alanları

* Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 

* Hattuşaş-Hitit Başkenti 

* Nemrut Dağı 

* Xanthos-Letoon 

* Safranbolu Şehri 

* Truva Antik Kenti 

* Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi 

* Çatalhöyük Neolitik Kenti

* Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 

* Pamukkale Hierapolis 



Yeni Asır


Geri Dön