26 / 04 / 2024

Berlin'de kira pahalılığına çözüm: Kiralar dondurulacak!

Berlin'de kira pahalılığına çözüm: Kiralar dondurulacak!

Almanya'nın başkenti Berlin'de ev kiralarının hızla artmasının önüne geçmek için kiraların 2020 yılı itibariyle 5 yıllığına dondurulması önerildi.



Almanya'nın başkenti Berlin'de ev kiralarının hızla artması nedeniyle kent senatosu harekete geçti. Senato, fiyatların pahalılığı nedeniyle 2020 yılı itibariyle kiraları 5 yıl süre ile dondurmayı önerdi.

Euronews'ta yer alan habere göre; 18 Haziran'da Berlin Senatosu'na sunulacak yasa tasarısı ile Almanya'nın başkentinde 2020 yılından beri kiraların anlaşılan son fiyatta sabitlenmesi için çalışılacak. Kent senatosu, bu yasa ile Berlin'deki kira pahalılığına çözüm bulmayı planlıyor.

Buna ek olarak kiraları dondurma kararı henüz kiralanmamış sosyal konutlar ve yeni inşa edilen daireler için geçerli olmayacak. Ancak yeni bir daireye taşınan kiracının eski kiracının ödediği miktarın aynısını ödemesi amaçlanıyor.

Eğer yasa Berlin Temsilciler Meclisi tarafından onaylanırsa, yeni kiracılar önceki kiracılardan daha fazla kira ödemediklerine dair yetkililerden kontrol talep edebilecekler.

Ayrıca ev sahiplerinin konutta yaptığı yenileme çalışmaları hakkında yetkililerin bilgilendirilmesi isteniyor. Bu durumda ev sahiplerinin aylık kirayı artırmasına izin verilebilecek ancak metrekare başına en fazla 50 cent kadar zam yapılabilecek. Yalnızca yetkililer tarafından onaylanması durumunda 50 centin üzerine çıkılabilecek. Bu kurallara uymayanlara para cezası düşünülüyor.


Geri Dön