19 / 04 / 2024

Bernanke: Konut durgunlaştı, ABD ekonomisi yavaşladı!

Bernanke: Konut durgunlaştı, ABD ekonomisi yavaşladı!

FED Başkanı Bernanke, Amerikan ekonomisindeki yavaşlamanın kısmen, durgun konut piyasası ve etkisini yakın zamanda kaybetmeyecek gibi görünen diğer faktörlerden kaynaklanıyor olabileceğini belirtti



Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 28,4 milyar avroluk beş yıllık tasarruf planı üzerinde anlaşmaya vardı. Daha az harcama kesintisi ve daha fazla vergi artışı içeren beş yıllık revize edilmiş 2011-2015 tasarruf planı, ülkenin AB ve IMFnin 110 milyar avroluk yardım paketinden yararlanmaya devam etmesi için anahtar öneme sahip bulunuyor. Toplam 28,4 milyar avroluk tasarruf planı parlamentoya sunuldu. Revize edilen planla toplam 14,32 milyar avro harcama kesintisi ve 14,09 milyar avro vergi toplanması öngörülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız bankaları ve sigorta şirketlerinin, Yunanistanın borç sorununa gönüllü katılıma destek verdiğini bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet, Avro Bölgesindeki borç krizinin Avrupa Birliği ve ötesine olası yayılma risklerine karşı tetikte olma uyarısında bulundu. Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesinin borç sorununun ekonomik toparlanmayı tehdit ettiğini, daha dinamik ve dayanıklı parasal birliği sağlamaya ihtiyaç olduğunu bildirdi.

İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanlığına atandı. AB devlet ve hükümet başkanlarının ECB başkanlığına atadığı Draghi, 1 Kasım 2011 ve 31 Ekim 2019 tarihleri arasında görev yapacak. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) "Bir Bakışta Hükümetler 2011" raporu, küresel ekonomik krizden çıkmak için hükümetlerce harcanan mali çabaların, kamunun ekonomideki payını rekor seviyelere çıkardığını ortaya koydu. Rapora göre, OECD bölgesinde -kriz öncesinde- 2007 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 40ının biraz üzerinde olan ortalama hükümet harcamaları, şu anda yüzde 45i aştı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nobuo Tanaka, ajansa üye 28 ülkenin toplam 60 milyon varil stratejik rezervini piyasaya vereceğini belirtti. Tanaka, petrol piyasasındaki sıkılığın, kırılgan küresel ekonomik toparlanmaya zarar verme tehdidi taşıdığını ifade etti. ABD yönetimi ise alınan karar doğrultusunda stratejik rezervinden 30 milyon varil piyasaya vermeye karar verdi.

Pariste toplanan G20 Tarım Bakanları, tarım ürünlerinde görülen fiyat değişkenliğine karşı mücadele etmek, küresel bir tarım politikası oluşturmak konularında uzlaşmaya vardı.

ABD

ABD Merkez Bankası (Fed) yüzde 0-0,25 aralığındaki faiz oranlarını değiştirmedi. Fed Başkanı Ben Bernanke, Amerikan ekonomisini yavaşlatan sorunlardan bazılarının gelecek yıl da sürebileceğini söyledi. Bernanke, ekonomideki yavaşlamanın kısmen, durgun konut piyasası ve etkisini yakın zamanda kaybetmeyecek gibi görünen diğer faktörlerden kaynaklanıyor olabileceğini belirtti. Fed, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 ve yüzde 2,9 aralığında büyüyeceğini de tahmin etti. Fed, Nisan ayında büyüme oranını yüzde 3,1 ila yüzde 3,3 olarak açıklamıştı. Nisan ayında 2012 yılı için yüzde 3,5 ila yüzde 4,2 olarak açıklanan büyüme oranı ise bugünkü toplantıda yüzde 3,3 ve yüzde 3,7 aralığına çekildi. Bu yıl son çeyrekte işsizlik oranının muhtemelen ortalama yüzde 8,6-8,9 olacağı tahmininde bulunan Fed, enflasyon oranının ise yüzde 2,3 ila yüzde 2,9 olmasını bekliyor. Fed, ekonomideki görünümü ve finansal gelişmeleri izleyeceğini ve maksimum istihdamı ve fiyat istikrarını desteklemek için gerektiği gibi hareket edeceğini de belirtti.

ABD ekonomisinin ilk çeyrek büyüme tahmini yukarı yönlü revize edilerek, yıllık bazda yüzde 1,8den yüzde 1,9a yükseltildi. Ülke ekonomisi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,6, son çeyreğinde ise yüzde 3,1 büyümüştü. Dayanıklı tüketim malları siparişleri, mayıs ayında yüzde 1,9 ile beklentilerin üzerinde arttı. Ekonomistler, dayanıklı tüketim malları siparişlerinin mayıs ayında yüzde 1,5 artacağını tahmin ediyordu. Mayıs ayında yeni konut satışları yüzde 2,1 düşerek yıllık bazda 319 bin adet olduğunu açıkladı.

ABDde işsizlik maaşı için başvuranların sayısı geçen hafta 9 bin artarak mevsimsel olarak uyarlanmış şekilde 429 bin oldu. Böylece, 3 hafta içinde 2. kez başvurular arttı.

ASYA-PASİFİK

Çin Başbakanı Wen Jiabao, ülkesinde fiyat artışlarının bu yıl kesinkes kontrol altına alınacağını, buna karşılık Çinin hızlı ekonomik büyümesini sürdüreceğini ifade etti. Japonyada 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin zararı, 209,8 milyar dolara (16,9 trilyon yen) ulaştı. Japonyanın ihracatı, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10,3 ile beklentilerin üzerinde geriledi. 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle ülkenin ihracatı 4,76 trilyon yen (6 milyar dolar) oldu.


Geri Dön