19 / 04 / 2024

Beşiktaş'taki Musevi yetimhanesi özel okul olacak! 

Beşiktaş'taki Musevi yetimhanesi özel okul olacak! 

Beşitaş'ta bulunan anıtsal yapı niteliğinde tescilli Musevi Yetimhanesi'nin özel okul olması için hazırlan plan değişikliğini koruma kurulu onay verdi. 



Beşiktaş Yıldız'da bulunan anıtsal yapı nitelipğindeki tescilli Musevi Yetimhanesi'nin özel okul olması için önceki dönem İBB tarafından hazırlanan plan değişikliğine koruma kurulu onay verdi. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, tarihiyi yapıyı yetimhaneye çevirecek şirkete Güngören'de anaokulu yaptırma şartı koşuldu.İBB Meclisi'nin 18 Ocak 2019 tarihli oturumunda Beşiktaş Yıldız'da tarihi Musevi Yetimhanesinin bulunduğu bin 671 metrekarelik parselin “kültürel tesis” olan imarı “özel eğitim alanı” olarak değiştirildi. Konuyla ilgili hazırlanan komisyon raporunda, İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1989 yılında aldığı karar ile yetimhane binası, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi. 

Yetimhane için restorasyon projesi hazırlanmıştı. Restorasyon projesi kurul tarafından onaylanmıştı. 1952 yılında tapu kaydında Dersaadet Musevi Cemaati adına kayıtlı olan bina, 1964 yılında Beyoğlu Musevi Hahamhanesi Vakfı adına tescil edildi. 2005 yılında da bina bakımının yeterince yapılamaması, Palanga Caddesi boyunca binanın güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle arazinin Aka Eğitim Hizmetleri tarafından okul yaptırılmak üzere satın alındı. Raporda şunlar yer aldı:  "Restorasyonu yapılamayan tescilli eserin günümüz şartlarına uygun olarak yaşatılabilmesi amacıyla restore edilmesini sağlamak için özel okul fonksiyonuna alınması ihtiyacının doğduğu belirtilerek bu kapsamda plan değişikliği yapılmasının teklifi yapıldı."

Plan değişikliğini değerlendirilmesi için İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderildi. Kurul 24 Haziran 2019 tarihli kararı ile değişikliğin ilgili yasa açısından uygun olduğunu belirtti. Kurulun 2012 tarihli kararında ifade edilen arka bahçede yer alan ve okuma odası olarak adlandırılan binaya ilişkin fotoğraf, bilgi ve belgelerin kurula iletilmesi istendi. 


Geri Dön