19 / 04 / 2024

Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecek!

Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecek!

Beyazıt Meydanı yeniden düzenleyecek. Haliç kıyısında, Unkapanı Köprüsü ile Metro Köprüsü arasındaki yeşil alana 1950' li yıllarda yıkıldığı tahmin edilen Süleyman Subaşı Camii yeniden yapılacak...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 68 kuşağı için ayrı bir öneme sahip tarihi Beyazıt Meydanı'nı yeniden düzenleyecek. Haliç kıyısında, Unkapanı Köprüsü ile Metro Köprüsü arasındaki yeşil alana 1950'li yıllarda yıkıldığı tahmin edilen Süleyman Subaşı Camii yeniden yapılacak.



Büyükşehir Belediyesi, birçok tarihi mekanın restorasyonu ve çevre düzenlemesi için ihaleler açtı. Restorasyon projelerinden biri de, bahçesinin yaklaşık 10 bin metrekarelik kısmı Anayasa Mahkemesi'ne tahsis edilen Hip Kasrı. Beykoz Hip Kasrı Bakım Onarım ve Restorasyonu işi ihalesi 10 Aralık 2013 tarihinde yapılacak. Restorasyon ihalesi akla, Hip Kasrı da Anayasa Mahkemesi'ne mi tahsis edilecek sorusunu getirdi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, tarihi yapıda basit onarım işleri yapılacağını söylediler. 


BELİRSİZ BİR ALANA DÖNÜŞTÜ' Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Uygulama Projesi'nin ihalesi geçen ay yapıldı ancak henüz ihale sonucu açıklanmadı. 132 bin metrekareden büyük Beyazıt Meydanı'nın yeniden düzenlenmesinin gerekçesi şöyle açıklandı: "Tarihi Yarımada'nın en önemli kamusal odak noktalarından biri olan Beyazıt Meydanı'nın kendi içinde ve çevresiyle kurduğu mekansal, algısal ve işlevsel ilişkileri yıpranmıştır. Beyazıt Külliyesi'nin simgesel önemini yansıtmayan, üstlendiği işlevler açısından belirsiz bir alana dönüşmüştür. Beyazıt Meydanı'nın, sürdürülebilir, tarihi ön plana çıkaran, çağdaş bir kent meydanı önermesi, kullanıcılar için kolay erişilir sosyal bir buluşma noktası, dinlenme ve eğlenme alanı olması ve en önemlisi kent ile yeniden ilişki kurması için gerekli işlevsel, mekansal ve algısal düzenlemelerin sağlanması planlanmıştır." 



YOL ÇALIŞMALARI SIRASINDA YIKILMIŞ 


Büyükşehir Belediyesi'nin ilginç projelerinden biri hiç kuşkusuz Atatürk Köprüsü'nün (Unkapanı) yanı başında yapılacak olan Süleyman Subaşı Camisi. Unkapanı Köprüsü ile yeni yapılmakta olan Metro Köprüsü arasındaki yeşil alana, Haliç kıyısına yeniden yapılacak olan Süleyman Subaşı Camisi Rekonstrüksiyon İnşaatı ihalesi 7 Ekim 2013 tarihinde yapıldı. 

Ancak henüz ihale sonucu açıklanmadı. Ünlü mimar Mimar Sinan tarafından yapılan Süleyman Subaşı Camisi, birkaç kez yanıp yıkılmasına karşın yeniden yapılmıştı. 1955-56 yıllarında Eminönü-Unkapanı yolunun genişletilmesi çalışmaları sırasında Süleyman Subaşı Camisi'nin tamamen yıkıldığı tahmin ediliyor. 



Mehmet Demirkaya/ Yurt Gazetesi 


Geri Dön