18 / 04 / 2024

Beylerbeyi Hamamı 11.3 milyon TL'ye satışa çıkarıldı!

Beylerbeyi Hamamı 11.3 milyon TL'ye satışa çıkarıldı!

Sultan I. Abdülhamid'in annesi Rabia Sultan için yaptırılan 236 yıllık tarihi Beylerbeyi Hamamı'nın 65 yıllık sahibi Türkan Bal, diğer hissedarlarla restorasyon konusunda anlaşamayınca hamamı 11.3 milyon TL'ye satışa çıkardı..



Sultan I. Abdülhamid'in annesi Rabia Sultan için yaptırılan 236 yıllık tarihi Beylerbeyi Hamamı'nın 65 yıllık sahibi Türkan Bal, diğer hissedarlarla restorasyon konusunda anlaşamayınca hamamı iki katlı ahşap köşk, iki katlı taş bina ve bir müştemilat ile birlikte satışa çıkardı. Bal, "Aslında anılarımı satıyorum" dedi.


 Beylerbeyi'nde sanatçı ve elit kesimin müdavimi olduğu tarihi Beylerbeyi Hamamı; içindeki " iki katlı ahşap köşk, iki katlı taş bina ve bir müştemilatı ile birlikte 11 milyon 300 bin liraya satılıyor. Hamamın hissedarlarından Türkan Bal, hamamın 236 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ve 65 yıldır da ailesine ait olduğunu belirterek hikâyesini şöyle aktardı: "Abdülhamid zamanında yapılan hamam Beylerbeyi Camii'nden bir yıl önce inşa edilmiş. Osmanlı'da hemen her caminin yakınında bir de hamam yapılırdı ki camide çalışanlar abdest alsın, inşaatına abdestsiz tek bir tuğla, taş konulmasın. Eşimin ailesi Feridun Bey isimli bir şahıstan satın almış hamamı. Feridun Bey de o zamanlar şimdiki adı vakıf olan evkafta çalışıyormuş.


" HİSSELER BÖLÜNÜNCE... 

Hamam sahiplerinin vefatlarından sonra hissedar sayısının sekize yükseldiğini anlatan Bal, "Hayalim bir sponsor bulup diğer hisseleri de alarak hamamı restore ettirmek ve işe devam etmek. 

Ancak hissedarlar arasında fikir ayrılığı olunca tek çare satmak. Tarihi eserleri restore ettirirken devletten belli bir fon alınıyor ve bu fon hibe şeklinde oluyor. 

Ancak o fonu alabilmeniz için hissedarların muvaffakatı gerekiyor" dedi. 


'ANILARIMI SATIYORUM' 


"Ben bir hamamı değil anılarımı satıyorum" diyen Türkan Bal, "Satıyor olmaktan üzgünüm ama mecburum. En güzel günlerim burada geçti. Buraya gelin geldiğimde 20 yaşımdaydım. 

Ankara'da Emekli Sandığı'nda çalışıyordum. Hamam kültürü çok uzaktı bana. Çocuklarımı burada dünyaya getirdim ve burada büyüttüm. Benim ve iki kızımın gelin kınaları burada yapıldı" diye konuştu. Türkan Bal'ın emlak danışmanı Ahmet Olukoğlu ise hamamın tarihi özelliği ve yeri nedeniyle ilgi odağı olduğunu söyledi. 


'SENAR'LARI, BORA'LARI BURADA TANIDIM' 

TÜRKAN Bal hamam sayesinde birçok ünlüyü tanıdığını anlatıyor: "Eşimle en güzel günlerimi burada geçirdim. Müzeyyen Senar, Esmeray, Bedia Akartürk, Günseli Başar, Ekrem Bora hepsini burada tanıdım. Çok elit müşterilerimiz oldu. Sabancılar, Koçlar... Yani burada çok fazla anı var. Maneviyatı çok büyük benim için." 


Ümran Avcı-Habertürk


Geri Dön