26 / 04 / 2024

Beylerbeyi Sarayı özel tekniklerle restore ediliyor! 

Beylerbeyi Sarayı özel tekniklerle restore ediliyor! 

Boğaz'ın kıyısında bulunan 156 yıllık tarihe sahip Beylerbeyi Sarayı özel tekniklerle restore ediliyor. 



Boğaz'ın kıyısında eşsiz manzaraya sahip olan 156 yaşındaki Beylerbeyi Sarayı, kendisine ait yapım tekniklerine uygun şekilde restore edilmeye başladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; inşası Temmuz 1863'te başlayan Beylerbeyi Sarayı'nın resmi açılışı, 21 Nisan 1865'de Sultan Abdülaziz'in katılımıyla yapıldı. Dolmabahçe ve Çırağan saraylarından farklı olarak temsil ve ağırlama özellikleri ön planda olan saray, dış cepheden Batılı, içeriden ise klasik Osmanlı mimari yapı tarzını gösteriyor

İnşa edildiği dönemde çoğunlukla yazlık saray ve devlet konuk evi olarak kullanılan, üst düzey misafirlere tahsis edilen bir devlet misafirhanesi de olan Beylerbeyi, Fransız İmparatoru III. Napolyon'un eşi İmparatoriçe Eugenie, Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi siyasi aktörlerini de ağırladı.

Beylerbeyi Sarayı özel tekniklerle restore ediliyor! 

Sarayın dış cephesi neo-klasik, barok ve rönesans etkileri ile Batılı bir görünüme sahipken, iç mekan yapısı ve süslemelerin geleneksel saray yapısına göre tasarlandığı gözlemleniyor. İç mekan süslemelerindeki yoğunluk ve gösterişlilik Selamlık Bölümü'nde dikkat çekiyor. Bu kısımlarda özellikle mermer taklidi sıva (stuko mermer), tuval üzeri kalem işi süsleme ve altın varak ağırlıklı görülüyor.

Taban alanı yaklaşık 3 bin metrekare olan Beylerbeyi Sarayının her iki katında 6 salon ile 25 oda, tuvalet ve banyolar yer alıyor. Saray, Mabeyn-i Hümayun, Hünkar Dairesi ve Harem Dairesi adı verilen 3 bölümden meydaba geliyor. Sarayın ziyarete açık olan Mabeyn ve Harem bölümlerinin yer aldığı ana yapısına yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi bulunuyor.

"Cephe için uygun mevsim koşullarının sağlanmasıyla kısmi onarım çalışmalarına başlanacak"

Çeşitli restorasyonların yapıldığı saraydı bir süredir Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Restorasyon Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyon çalışması  gerçekleştiriyor.

Beylerbeyi Sarayı Restorasyon Sorumlusu mimar Bahar Oğuz, restorasyona yönelik bilgi aktarılken 3 ana bölümden oluşan sarayda, bölümlerin bağlantılarının koridorlar eşliğinde ve kademeli geçiş olarak sağlandığını aktardı. 

Oğuz, restorasyon çalışmalarına yönelik şunları söyledi: 

"Yapıldığından itibaren sarayda restorasyon adı altında hep onarım çalışması yapılmış. Yapının ihtiyacı gereği, dış koşullara maruz kalması ve zaman içerisinde malzemelerin değişim ihtiyacıyla onarım çalışmaları yapılıyor. Şu anda kendi personelimizle kısmi onarımlar yapıyoruz. Çivit mavisi rengindeki mermer taklidi sıva kaplı sütunlardan adını alan Mavi Salon'un duvar yüzeylerinde, tavan ve tavan eteği yüzeylerinde önce hasar tespiti yapıp sonrasında konservasyon çalışmalarını yürütüyoruz. Salonda kurulan iki iskelenin birincisinde tavandaki konservasyon çalışmalarımız tamamlandı. Şu an duvar yüzeyinde temizlik ve sağlamlaştırma işlemlerimizi yapıyoruz. Bunlar aşamalı şekilde ilerliyor ve bünyemizdeki personel tarafından hasar tespitlerine göre yapılıyor. Salonun tam ortasında tavan yüzeyinde hem deniz hem kara tarafında 2 tuvalimiz var. Dönemin önde gelen hattatlarından Abdülfettah Efendi tarafından yapılmış talik yazılı hat yazılarında kısmi onarım çalışması gerçekleştirdik."

Oğuz, tavan yüzeyindeki uygulamanın sona erdiğini 30 santimetreye yakın bir yırtığın tamir edildiğini ifade ederek "Mabeyn-i Hümayun bölümündeki üst kat salonunda mermer taklidi sıva uygulamalarımız devam ediyor. Hasar tespitleri üzerinden doğrama altlarında genelde dış koşullara maruz kalmış ve su almış alanlarda yüzeyde çok fazla renk değişimi veya parça eksiği, çatlağın olduğu kısımlarda müdahalelerimiz söz konusu." diye konuştu.

Yapının deniz cephesinde cephe taraması yapılarak ortofotolar yapıldığını ve kısmi fotogrametrik rölöve çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Oğuz, "Bu çalışma üzerinden hasar tespiti ve müdahale için proje altlıkları hazırlanacaktır. Cephe için uygun mevsim koşullarının sağlanmasıyla kısmi onarım çalışmalarına başlanacak." dedi.

Beylerbeyi Sarayı özel tekniklerle restore ediliyor! 

Mermer taklidi sıva onarımı 

Beylerbeyi Sarayının iç bölümünde mermer taklidi sıva yoğun şekilde kullanılırken, özellikle dış etkenlere maruz kalan bölümlerde onarım ihtiyacı olduğu saptandı. 

Bu bölümleri tamir eden stuko mermer ustası Ahmet Karaduman da korozyona uğramış, kırılma olmuş bölgeleri belirleyerek buralarda çürütme yapıp, restorasyonu aslına uygun gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

Karaduman, çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Doğal renkli pigmentlerimiz var. Kemik tutkalından yaptığımız hamur şeklindeki malzemeyi hasarlı bölgeye birebir renklerine göre uyguluyoruz. Bazı kısımların yüzeylerinde sorun görülmese de arkalarında çürüme, boşalma oluyor. Bu kısımlara yönelik de uygulamamız var. Özel bir kireç sıvayı bölgenin arkasındaki boşluğu doldurup daha sonra dikiş sistemine geçiyoruz. Sağlam zemine ulaşıp özel paslanmaz çelik malzemeyle dikiş atıyoruz ve tamiratını yapıyoruz. Dökümden sonra su zımparası yapılıyor. 7-8 aşamalı şerbeti, bir gün aralıklı kurumaya bırakıp yapıyoruz. Son olarak da yüzeysel işlemler bittikten sonra kurumaya bırakıyoruz. Kuruma mevsim şartlarına göre değişiyor, 1 hafta-15 sürebiliyor. Kuruduktan sonra özel olarak aslına uygun yaptığımız cila ile mevcut parlaklığını sağlıyoruz."

Tarihi Beylerbeyi Sarayı eski ihtişamına kavuşuyor!


Geri Dön