26 / 04 / 2024

Beylikdüzü'ne metro projesi yola çıktı!

Beylikdüzü'ne metro projesi yola çıktı!

İBB tarafından Beylikdüzü'nde metrobüs hattı altına yapılması planlanan yeni metro projesi, İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na sunuldu. Metrobüs hattının altına yapılacak olan Tüyap-Yenikapı Metro Hattı'nın detayları belli oldu.



Kadıköy'den Beylikdüzü'ne uzanan metrobüs hattında oluşan aşırı yoğunluk nedeniyle eski İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından gündeme gelen yeni metro projesinin detayları belli oldu. 

Habertürk Gazetesi'nden Mehmet Demirkaya'nın haberine göre; İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Sefaköy-Beylikdüzü (TÜYAP) yeni metro hattı projesi İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun onayına sunuldu.  

Yaklaşık 19 kilometre uzunluğuna sahip olacak hat, yapılması planlanan hattın ilk aşamasını oluşturuyor. Metro hattı Sefaköy'den sonra ikiye ayrılacak. Bir hat kısmen metrobüs hattını izleyip Söğütlüçeşme'ye, diğeri ise Sefaköy Bahçelievler-Bakırköy-Zeytinburnu, Fatih'ten geçip Yenikapı'ya gidecek.

İBB yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre; Sefaköy-Yenikapı arasında yapılacak 14 kilometrelik metro hattı ile kısmen metrobüs hattının altında yer alacak. Metro hattının ikinci aşamasını oluşturan İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hatlarının proje çalışmaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek.

Dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş 2012 yılında, İstanbul'daki toplu taşıma sisteminin önemli bir unsurunu oluşturan metrobüs hattındaki aşırı yoğunlukla ilgili şunları söylemişti:

"Metrobüsün bulunduğu hatta artık bir metro gerekiyor. Bu yoğunluğu otobüslerle taşımanız mümkün değil. Metrobüsü kaldırmadan da alttan metro çalışması yapılacak."

Aynı konuyla ilgili bir yıl sonra da konuşan Topbaş, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Metrobüs hattı kapasitesinin çok üstüne çıktı. Metro hattına dönüştürme düşüncemiz var. Metrobüsün çok sağlıklı olması için geniş olması lazım. İki şeritli olması lazım. Biz burada zor şartlarda ciddi sıkıntı yaşanan noktada 800 bin insanı taşıyoruz. Bunun kapasitesi 400 bini geçmemesi lazımken... Ufak bir kaza bile bütün sistemi durduruyor. Bu sıkıntıdan kurtulmak ancak metro hatlarının gelişmesi ile mümkün."
 

İstanbul'da 2020'de açılacak 3 yeni metro hattı!

İstanbul'da inşaatı devam eden 17 metro hattı ve istasyonları!

İstanbul'daki raylı sistem uzunluğu 285 kilometreye çıkacak!


Geri Dön