23 / 04 / 2024

Beylükdüzü'ndeki kentsel dönüşümde son durum ne?

Beylükdüzü'ndeki kentsel dönüşümde son durum ne?

İSTANBUL, Beylikdüzü Yakuplu Merkez Mahallesinde plansız yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle binalarının hasar gördüğünü iddia eden mahalle sakinleri Aydınlık'a konuştu.



Kentsel dönüşüm sırasında kendi evinin ve civardaki evlerin hasar gördüğünü belirten Emine Demirci oğlu, bölgede toprak kayması riskinin olduğunu, 1999 depreminden sonra Beylikdüzü Fen İşleri Müdürlüğü'nden öğrendiklerine dikkat çekti. Demircioğlu, Beylikdüzü Belediyesi'ne bağlı yapı denetim ekiplerini etraftaki binaların yıkımı sırasında evi hasar gördüğü için denetime çağırdığını belirtti. 


Demircioğlu "Belediye ekipleri, ancak hasar gördükten sonra gelerek binalardan örnek almak istedi. Bu sayede evlerimizi de kentsel dönüşüme mec bur bırakmak istiyorlar dedi. Bina yıkımları ve inşaatı sırasında belediye ekipleri tarafından hiçbir önlem alınmadığım vurgulayan Demir cioğlu, yeni yapılan binaların ise kayma riskine uygun inşa edilemediğini söy ledi. Bina molozlarının da betonlardan yıkım bölgesinde ayrıldığını vurgulayan Demircioğlu, bu işlemin de binalara zarar verdiğini ifade etti.

 

'GÜVENCE İSTİYORUM' 


Kısa süre önce yandaki binada kentsel dönüşüm için çalışmaların baş ladığını belirten Demircioğlu, "Evimin ' güvencesini versinler. Yaşam hakkı kimsenin elinden alınamaz. Diğer evler yıkılırken biz kendi evimizi terk ediyoruz. Yanımdaki bina yıkılmadan önce güçlendirme çalışması yapılmalı' diye konuştu. 

Mahalle sakini Saniye Serbest de evde otunırken tedirginlik yaşadıklarını, tüm mahalle sakinlerinin kentsel dönüşüme mecbur kaldığını ifade etti. 


Bina yıkım ve yapım çalışmaları sırasında hiçbir denetim olmadığını söyleyen Serbest, yıkım esnasında evlerinin hasar görmesinin yanı sıra elektronik eşyalarının da bozulduğunu belirtti. 


Yapı denetiminde sorunlar var! 


MAHALLE sakinlerinin iddialarını Beylikdüzü Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı Yapı Kontrol Bürosu'nda görevli Ertan Kara'ya sorduk. Kara, mahalledeki binaların projelerinin aynı olduğunu, bir binada kentsel dönüşüm başladığında diğer binanın da kentsel dönüşüm kapsamına girdiğini söyledi. Dönüşüme gitmeyen ikiz proje sahibi mahalle sakinlerinin ise müteahitlerden daha yüksek hak kazanımı almak için kasıtlı olarak dönüşüme gitmediğini iddia etti. Kara, belediyenin kontrol sağlamadığını da söyledi. 


Aydınlık


Geri Dön