23 / 04 / 2024

Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası açıldı!

Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası açıldı!

Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası düzenlenen törenle açıldı. Tarihi Belediyenin resmi açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Beyoğlu Belediyesi’nin tarihi eserleri koruyarak yaşatma çabasını takdirle karşılıyorum,” dedi.




İkinci Abdülhamit tarafından, Türkiye’nin ilk belediye binası olan Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası, 3 yıllık Restorasyonun ardından düzenlenen törenle açıldı. 158 yıllık tarihi Belediyenin resmi açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Beyoğlu Belediyesi’nin tarihi eserleri koruyarak yaşatma çabasını takdirle karşılıyorum,” dedi.


Abdülhamit Han tarafından yaptırılan Türkiye’nin ilk belediye binası, aslına uygun bir şekilde restore edildikten sonra yeniden Beyoğlu Belediyesi’ne ev sahipliğini yapıyor. 3 yıl süren yenileme çalışmalarının ardından tarihi bina düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışa AB Bakanı Volkan Bozkır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti milletvekilleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, işadamları Ahmet Çalık, Adnan Polat ve dini cemaat liderleri ve davetliler katıldı.


Belediyenin Restorasyonunda emeği geçen başta Başkanımız Ahmet Misbah Demircan olmak üzere herkese teşekkürlerini dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Beyoğlu Belediyemiz hizmet verirken tarihi mirasımızı da en güzel şekilde yansıtmamız için burayı restore ettirdi. Bu hizmet binası bugüne kadar olduğundan çok daha anlamlı, çok daha güzel bir hale geldi. Böylece belediyemiz ‘kökü mazide olan ati’ ifadesini hayata geçirmiş oldu,” dedi.



“BU TOPRAKLAR ÜZERİNDEKİ BÜTÜN TARİHİ ESERLER BİZİM MİRASIMIZDIR”


12 yılda gerek ülke içi ve dışında pek çok unutulmuş, yok olmaya yüz tutmuş, ata yadigârını eserleri restore ettiklerini ve etmeye de devam edeceklerini belirten Erdoğan, “Aslında Beyoğlu bunun birçok örnekleriyle dolu. Temennim devam etmekte olan bu tür Restorasyonlar aslına uygun olarak artarak devam eder. Zira bizim Restorasyon anlayışımız koruyarak yaşatmaya dayanıyor. Bu eserlere turistik meta gözüyle bakmıyoruz, Biz bu eserlere öncelikle tarihe olan hürmetimizden, köklerimize olan bağlılığımızdan ihya ediyoruz. Her zaman söyleriz;  ağaç kökleriyle yaşar. Eğer biz bu köklerimize sahip çıkmazsak, eğer onların kurumasına göz yumarsak elinde sonunda bir gün devrilir gideriz. Bu tarihi eserlerimize sahip çıkmayı Restorasyon çalışmalarını bu anlayışla ele alıyoruz ve elmaya da devam edeceğiz. Bu topraklar üzerindeki bütün tarihi eserler bizim mirasımızdır. Hiçbir ayrım gözetmek sizin hepsini de korumak, yaşatmak için çalışıyoruz. Beyoğlu bu bakımdan çok önemli. Sembolik değeri çok yüksek bir yer,” diye konuştu. 


“BEYOĞLU BELEDİYESİ’NİN TARİHİ ESERLERİ KORUYOR”


Beyoğlu Belediyesi’nin ilçede bulunan tarihi eserleri koruyarak yaşatma yönündeki çabasını takdirle karşıladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm kurumların bu anlayışla tarihi mirasına daha güçlü bir şekilde sahip çıkacaklarına inandıklarını ifade etti.


Restorasyon sırasında Sultan II. Abduhamit Han’ın turasının bulunduğu hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  “Binanın restorasyonu esnasında bir çukurda 2.Abdulhamit Han adına hazırlanmış bir turgaya rastlıyorlar. O güzelim tura bir çukurdan çıkıyor. Bu tarihi tuğra derhal oradan alınıp ait olduğu yere büyük bir özenle gururla yerleştirildi. Geçmişte birileri tarihlerini çukura koymak için uğraşırken biz, oradan ve dahi nice derin çukurlardan değerleri çekip çıkarıyor, milletimizin hizmetine sunuyoruz. Bizler boşuna eski Türkiye demiyoruz. Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki mukayeseyi boşuna yapmıyoruz” ifadelerini kullandı. 


TEMELDEN ÇATIYA YENİLEDİK


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’nin ilk belediyesi olan Beyoğlu Belediyemizin 158 yıllık binasını temelden çatıya kadar koruyarak yenilediklerini belirterek “ Mirasımız olan değerleri gün yüzüne çıkardık, Değerlerimiz ve vizyonumuzu birbiriyle kavuşturduk,”dedi.



HAYALİNİZİN PEŞİNDEN GİDİYORUM


Demircan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben “ 80’li yıllarda, hiç kimsenin ihtimal vermediği bir hayal kurmuştunuz. Kasımpaşa’yı ve bütün Beyoğlu’nu heyecanlandıran bir vizyon geliştirmiştiniz,” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü.  “O zamanlar ben 20 yaşında bir gençtim. Yeni ve büyük Türkiye için ilk adımınız Beyoğlu Belediye Başkanlığıydı. Önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, sonra Başbakan, daha sonra Cumhurbaşkanı olarak hedeflerinizi ve hayallerimizi bir bir gerçekleştirdiniz. O gün geliştirdiğiniz vizyon, dalga dalga ülkemizi kuşattı.


Beyoğlu Belediye Başkanı olarak, Beyoğlu için kurduğunuz hayali gerçekleştirmeye çalışıyorum.  O hayalin peşinden gidiyorum. Talimatlarınıza uygun olarak, uzun ve titiz bir çalışmayla binamızın tamamını restore ettik,” diye konuştu.



2. ABDÜLHAMİT HAN’IN TUĞRASINI DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALDIRDIK


Binanın temel güçlendirmesi için kazılara başladıklarında Beyoğlu’ndaki en önemli hazinelerden birini bulduklarını bildiren Demircan, “Bir kuyuya atılmış, üstü bir sürü malzeme ve toprakla kapatılmış bir tuğra ile karşılaştık. Yaptığımız incelemelerden sonra bu tuğranın Sultan II. Abdulhamit han adına çekilmiş olduğunu tespit ettik. O tuğrayı düştüğü yerden kaldırdık. Atıldığı yerden çıkardık. Ebediyete kadar Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında yaşasın diye yeniden açtığımız protokol kapısının hemen önüne bir şeref madalyası gibi astık. “dedi.   


Beyoğlu Belediyesi, ilk adıyla 6. Daire Belediye’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun şehir hizmetleri için başlattığı yenilik arayışının önemli bir meyvesi olduğunu anlatan Demircan “Bu belediyenin temellerinde iki yenilikçi padişahın irade harcı var. Birisi Tanzimat Fermanını ilan eden Sultan Abdulmecid Han’dır. Bir diğeri ise belediyenin kurulmasından sonra, bugün yenileyerek açtığımız binayı inşa eden Sultan II. Abduhamit Han’dır.


DÖNÜŞÜM İÇİN SEMBOL OLDU


Beyoğlu’nun modern şehirciliğin ilk başladığı yer olduğunu ifade eden Demircan, “ Binalarımız İstanbul’un en eski binaları. Yerleşim yerlerimizin en önemli ihtiyacı dönüşüm. Beyoğlu sınırlarındaki bütün tarihi binaların korunarak yaşatılması için dönüşüm şart. Binalarını yenileyecek her bir mülk sahibi için bir numune oluşturduk. Diğer taraftan Tarlabaşı, Okmeydanı, Sütlüce ve Kasımpaşa da on binlerce insanı ilgilendiren dönüşüm projelerimiz ilerliyor. Bu semtlerin dönüşümünün hangi standartlarda yapılacağı sonuçta vatandaşlarımızın nasıl binalarda ve nasıl bir çevrede yaşayacağına da yine bu bina ile bir örnek oluşturmak istedik. Binamızı, Kurulduğu gün olduğu gibi bugün de Şehirciliğin milyon taşı olarak yeniden yapılandırdık.”dedi.



YENİ TÜRKİYE VİZYONUNUN ESERİ


Demircan yenilenen Beyoğlu Belediye Binası’nın çok boyutlu hedeflerin ve yeni Türkiye Vizyonu’nun eseri olduğunu bildirerek “ Sadece bir belediye binası yenilemesi yapmadık. Ülkemizin “Kökü mazide ati” kimliğini önemli bir eserle güçlendirdik, Tarihi mirasımızı koruyarak yaşattık, modern altyapıyla bu mirası geliştirdik. Mekânsal fonksiyonları, bilgi teknolojilerinden faydalanarak zenginleştirdik. Şehir hizmetleri ile kültür–sanat ve düşünce faaliyetlerine aynı çatı altında etkileşim imkânı sağladık. Beyoğlu’na paha biçilemez bir ekonomik değer kazandırıldı.


2012 yılına kadar 2.400 metrekare kapalı alanda hizmet veren Beyoğlu Belediye binası, boş alanlara mimari ve mühendislik çalışmalarıyla işlev kazandırılmasından sonra 7.000 metrekare kapalı alanı olan çok fonksiyonlu bir hizmet kompleksi kimliği kazandı” dedi.


BEYOĞLU DÜNYAYA MODEL


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yaptığı konuşmada Beyoğlu’nda çocukluğunun, gençliğinin geçtiğini ve bir dönem de belediye başkanlığı yaptığını hatırlatarak “ Beyoğlu huzur adasıdır, refah adasıdır. Burası 3 dinin unsurlarını taşıyan dünyaya barış mesajları veren bir bölge. Beyoğlu tüm dünyanın model olarak alacağı bir yerdir” dedi.


CUMHURBAŞKANIMIZ BİNAYI GEZDİ


Yapılan açılış konuşmalarının ardından Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, günün anlam ve önemini belirten hediye takdiminde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a işlemeli bir çini tabak hediye etti.  Daha sonra Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası’nın resmi açılış kurdelesi kesildi.


Açılışın ardından Ahmet Misbah Demircan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyete başkanlık binasını gezdirdi ve ayrıntılı bilgi verdi.




Beyoğlu Belediyesi


Geri Dön