29 / 03 / 2024

Beyoğlu Narmanlı Han restore edildi!

Beyoğlu Narmanlı Han restore edildi!

İstanbul'da Beyoğlu’nun simge yapılarından 186 yıllık Narmanlı Han’ın ön cephesi ortaya çıktı, binadaki restorasyon tartışması tekrar başladı. 



 

Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Bedri Rahmi Eyüboğlu'na kadar bir çok sanatçıya ev sahipliği yapan Beyoğlu'ndaki Narmanlı Han'ın restorasyon projesi 2015 yılında koruma kurulu tarafından onaylandı ve 2016 yılında restorasyon başladı. Ön cephenin ortaya çıkması ile bej rengindeki tarihi binanın dış yüzeyinin somon rengine boyandığı, yuvarlak köşe bölümünün ise değiştirildiği görüldü.

 

Narmanlı Han'daki restorasyonu Sözcü gazetesine değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp tarihi yapının kimliğini büyük ölçüde kaybettiğini belirtti.

 

Muhcu sözlerine şöyle devam etti: “Özgün niteliğinin yaşatılması zaten bir hedef olarak konmayan yapının malzeme, tasarım ve kullanım kararları özgün niteliği ile bağdaşmıyor. Bu çerçevede değerlendirildiğinde restorasyon sürecinin bir kişinin taşıyamayacağı ağır bir yük olduğu Narmanlı Han özelinde bir kez daha ispatlanmıştır. Kültür varlığı yapının niteliğine bağlı olarak restorasyon süreci tanımlanmalı ve üretim modeli oluşturulmalıdır. Aksi halde Narmanlı Han'da olduğu gibi kişisel tasarruflarla tarihi binanın ‘fiziksel başkalaşması ve mekanın ruhunu kaybetmesi' ile sonuçlanan bir ‘fikri iflas' gerçekleşebilir. Kent bu nedenle önemli kimlik değerini kaybederken, Narmanlı Han üzerinden toplumsal bellek yitimi somutlaşmıştır… “

 

1831 yılında hayaat geçirilen han, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve ardından 1914'e dek Rus hapishanesi olarak kullanıldı. Daha sonra ise Narmanlı Ailesi'nin mülkü oldu. Sonraki yıllarda Narmanlı Yurdu olarak anılan handa Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar, sanatçı yaşadı. 1990’lı yılların başından itibaren mal sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle tarihi yapı atıl durumda kaldı. Aralık 2013'de ise 57 milyon dolara Tekin Esen ve Mehmet Erkul tarafından satın alındı. Mimar Sinan Genim tarafından hazırlanan Narmanlı Han restorasyon projesi 2015 yılında koruma kurulu tarafından onaylandı.


Geri Dön