29 / 03 / 2024

Beyoğlu'na Topkapı Sarayı'ndaki gibi üçgen kuleler yapılacak!

Beyoğlu'na Topkapı Sarayı'ndaki gibi üçgen kuleler yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'ni Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edecek



Geniş bir meydan ve şadırvanın yer alacağı bölgede, yapıların üst kısımları Topkapı Sarayı'nda olduğu gibi üçgen kuleler şeklinde tasarlanacak


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'ni Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edecek. Bakanlık, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımları sürdürürken, inşa edilecek yeni yerleşimler için tasarım çalışmalarına başladı. Bakanlar Kurulu kararıyla riskli ilan edilen, gecekondulaşmanın yoğun olduğu Hacıhüsrev Mahallesi'ndeki 86 bin 383 metrekarelik alanın kentsel tasarımında onay aşamasına gelindi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uyarılarını dikkate alan Bakanlık, yeni yerleşimlerin tasarımlarında Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin uygulanmasına özen gösterecek. Hacıhüsrev Mahallesi'nin tasarımında da bu ayrıntılara yer verildi. Mimaride, Topkapı Sarayı gibi İstanbul'un simgesel ögelerinden alıntılar kullanılacak. Geniş bir meydan ve şadırvanın yer alacağı bölgede, yapıların üst kısımları Topkapı Sarayı'nda olduğu gibi üçgen kuleler şeklinde tasarlanacak,Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek, geniş saçak da kullanılacak.


Sokak düzenlemelerine özen gösterilen tasarımda, park ve yeşil alanlar için geniş bölümler ayrıldı. Ticaret merkezleri ve sosyal tesislerin bulunduğu bölgede, çevre düzenlemesi kapsamında aydınlatma ve tabelalara da standart getirildi. Bu şekilde inşa edilecek modern mekanlarla Beyoğlu'nun tarihi kimliğinin yaşatılması amaçlanıyor. Son günlerin tartışma konusu olan silüet tartışmasını da dikkate alan Bakanlık, yeni kuracağı şehirlerde emsal değerlerini düşük tutacak. 


Geri Dön