27 / 04 / 2024

Beyoğlu'ndaki depreme dayanıksız binalar yenileniyor!

Beyoğlu'ndaki depreme dayanıksız binalar yenileniyor!

İstanbul'un gözde ilçelerinden olan Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm kapsamında yer almayan bölgelerdeki yüzlerce riskli binanın yenilenmesi için hazırlanmış olan Plan Notu Teklifi, Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nden sonra İBB Meclisi'nde de görüşüldü.



İstanbul'un gözde ilçelerinden olan Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm kapsamında yer almayan bölgelerdeki yüzlerce riskli binanın yenilenmesi için hazırlanmış olan Plan Notu Teklifi, Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nden sonra İBB Meclisi'nde de görüşüldü. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; teklif oy birliğiyle onaylandı.

Belediye tarafından konuya ilişkin açıklamalar yapıldı. Buna göre, Beyoğlu ilçesinde yer alan riskli yapıların dönüştürülmesi için önemli bir karar verildi. 

Beyoğlu ndaki depreme dayanıksız binalar yenileniyor!

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamına bulunmayan alanlarda yer alan riskli yapıların yenilenmesi, daha sağlıklı ve depreme dayanıklı binalar haline getirilmesi için mevcut imar planlarına dahil edilmek amacıyla hazırlanan Plan Notu Teklifi, 11 Aralık 2020 tarihinde Beyoğlu Belediyesi Meclisi'nde oybirliğiyle onaylanmıştı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'ne yollanmıştı. 

Beyoğlu Belediyesi Meclisi'nin ardından İBB Meclisi'nde de görüşülen teklif, oy birliğiyle onaylandı. Yürürlüğe alınan teklif kapsamında Dolapdere, Piyalepaşa Bulvarı, Halıcıoğlu ve Sütlüce'de yer alan yüzlerce riskli binanın herhangi bir hak kaybına yaşatılmadan yenilenmesi sağlanacak.

Hak sahiplerinin söz konusu binaları herhangi bir kat sayısı veya metrekare kaybı olmadan mevcut şeklinde göre yenileme imkanı olduğu ifade edildi. 

- Binalarını yenilemek isteyen hak sahiplerine kolaylık sağlanacak

Beyoğlu ndaki depreme dayanıksız binalar yenileniyor!

Belediye tarafından konuya ilişkin  yapılan açıklamada görüşlerini paylaşan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yürürlüğe alınan Plan Notu Teklifi'nin depreme hazırlanılması kapsamında oldukça önem arz ettiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"İlçe sakinlerimizin daha sağlıklı ve daha yeşil çevrede, depreme dayanıklı yapılarda yaşamalarını sağlamak amacıyla özverili çalışmalar yürütüyoruz. Bu hedef doğrultusunda Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin yanı sıra şu an birçok farklı bölgede devam eden projeler var. Tüm bu çalışmaları yaparken kentsel dönüşüm alanları içerisinde olmayan riskli yapıları da görmezden gelemezdik. Dolapdere, Piyalepaşa Bulvarı, Halıcıoğlu ve Sütlüce bölgelerinde bulunan bu yapılarla ilgili hazırladığımız Plan Notu Teklifi, belediye meclisimizde kabul edilerek İBB Meclisine gönderilmişti. İBB Meclisinde de oy birliğiyle kabul edildi. Bu düzenlemeyle birlikte söz konusu riskli yapıların sahipleri, mevcut haklarından hiç bir şey kaybetmeksizin yapılarını yenileyebilecekler. Bu şekilde depreme hazırlıklı Beyoğlu’nu hep birlikte inşa edeceğiz."

Son zamanlarda yaşanan sarsıntıların Beyoğlu ilçesindeki yapı stokunun bir an önce depreme dayanıklı olarak yenilenmesi gerçeğinin daha çok ortaya çıkmasını sağladığının belirtildiği teklifte, Beyoğlu'nda afet riski hazırlıkları çerçevesinde kentsel dönüşümün yapılması için riskli yapıların yakılıp yeniden inşa edilmesinin teşvik edilmesi, imar planlama çalışmalarında da bu kapsamda uygulanabilirlik dikkate alınarak düzenlemelerin gerçekleştirilmesinin gerekli olduğu ifade ediliyordu.

Beyoğlu ndaki depreme dayanıksız binalar yenileniyor!

Teklifte bu alanlardaki depreme karşı büyük risk le karşı karşıya olan yapıların, depreme dayanıklı ve çağdaş binalar yapılması amacıyla kat maliklerinin riskli binalarını tekrar inşa  etmeye teşvik edilmesinin gerekli olunduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak yürürlükteki planlarda düzenlenen imar hakları, plan onayından önce ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesi almış binaların ruhsat belgesindeki fonksiyonlarından, kat adetlerinden ve/veya inşaat haklarından farklı planlandığından, kat maliklerinin hak kaybı yaşamamak adına eskimiş binalarını yenileyemedikleri görülmektedir. Bu bağlamda 2002 yılından önce ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesi almış ve bu belgeye göre binasını inşa etmiş olan maliklerin, hak kaybı yaşamamaları için yeniden yapım durumunda imar haklarını mer'i imar planındaki değerden değil, ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesine tabî olan fonksiyonlarından, kat adetlerinden ve/veya inşaat haklarından alması sağlanacaktır."

Galataport projesinin çalışmalarında son durum ne?


Geri Dön