24 / 04 / 2024

Bilecik Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi onarılmayı bekliyor!

Bilecik Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi onarılmayı bekliyor!

Son 21 ay içince 2 kere tadilat gören Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi Türbesi'nin içindeki çatlaklar ve duvarlardaki şişmelerin önüne geçilemezken, gelen ziyaretleri hoş olmayan görüntülerle karşılaşıyor.



Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin türbesinin bulunduğu Söğüt’te, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 15 Mayıs 2015 yüklenici firma ile sözleşme yapılarak başlanan tadilat, 734'üncüsü kutlanan Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'ne yetiştirilmişti. Kutlamalar sonrası Ertuğrul Gazi Türbesi'nin içindeki çatlakların ve duvarlardaki şişmelerin önüne geçilememiş, teslim edildiği tarihten sonra bir tadilat daha görmüştü. Muhteşem, ihtişamlı iç ve dış görünüşü ile geçtiğimi ay hizmete açılan türbe tekrar eski haline dönerken, Ertuğrul Gazi Türbesi'ni ziyarete gelen vatandaşlar hoş olmayan görüntüler karşısında kalıyor.


“DİZİSİ REKORLAR KIRIYOR AMA TÜRBE İÇİNE GİRİNCE ÇOK ÜZÜLDÜK” 


Konuya değerlendiren Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Başkanı Arif Durmuş, TRT’de yayınlanan “Diriliş Ertuğrul” dizinini izlenme rekorlarının kırdığı, ancak türbedeki görüntünün üzüntü verici olduğunu anlattı. “Diriliş Ertuğrul dizisi yayınlandı dizi rekor kırıyor, ama türbenin hali pek işler açıcı değil" diyen Durmuş, "Şehir dışından misafirlerimiz geldi ve türbeyi ziyaret ettik. Gelen misafirlerimiz türbenin halini görünce çok üzüldüler. Bu türbe geçtiğimiz aylarda tadilatlardan geçti. Türbe girişindeki tabelada da yazıyor zaten. Fakat nedense bizim bu değerlerimiz, ecdatlarımızın korunması için gerekeni yapıyor mu yapmıyor mu bilemeyiz. Ama bizim bir talihsizliğimiz var. Bilecik küçük bir il olduğu için Osmanlı'nın kurulduğu yer Söğüt ve bir çok tarihi değerimiz var. Daha önceden ilimizde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün şubesi vardı. İlimiz küçük olunca bu şube kapandı. Derdimiz ya da bir sıkıntımız olduğu zaman oraya gidip anlatabiliyorduk. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olarak ta Eskişehir'e bağlıyız. Ne yazık ki bu Kurula Bilecik'teki üniversitemizden giren yok. Ankara’dan Eskişehir’den Bursa’dan giren oluyor kurula ama biz yokuz. Biz de şikayetlerimizi değil de dertlerimizi anlatıyoruz. Kuruldan tadilatların daha iyi ve tam anlamıyla yapılmasını istiyoruz. Gerekirse bitmeden ziyarete açılmamalı. Bakın bizim Şeyh Edebali türbemizin vernikli yerleri de yağmurdan zarar görebiliyor. Ama bunu iletebilecek bir yerimiz yok Bilecik'te. Söğüt bu konudan biraz şanslı, çünkü, bir vakıfları var. Ertuğrul Gazi Vakfı Başkanı Söğüt Kaymakam ve Belediye Başkanı. Bunların yapılması lazım dense, maddiyat açısından halkımız elinden geleni yapar. Bu dökülen yerleri yaptırmak istesek bizim insanımız bunu herhangi bir karşılık beklenmeden yapar” dedi.


“OSMANLININ İZLERİNİN ÜSTÜNE BASTIM O İZLERİN ÜSTÜNDEN YÜRÜDÜM”


Yetkililerden destek isteyen Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Başkanı Arif Durmuş, “Bizlere biraz destek versinler. Bize gönül desteği versinler, yaptırın bunu desinler, biz elimizden gelen her şeyi yaparız. Az önce içeri girdim 4 gün elektrikler kesilmiş. Daha bugün gelmiş. Bu kadar sorumsuzluk olmaz. Ertuğrul Gazi’nin Türbesinde burada rehberimiz yok. Üniversitemizde hocalarımız var da tam anlamıyla bir rehbere sahip değiliz. Fakat buraya gelen rehberler biri başka bir şey söylüyor, diğeri başka bir şey söylüyor. Bu insanlarda burayı ziyaret ettiğinde sadece türbe ile kalmayarak Osmanlı'nın izlerini bıraktığı tüm yerleri görmelerini istiyorum” ifadelerine yer verdi.



Yeni Gün



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Adına devlet kanalında dizi yaptırılan Ertuğrul Gazi'nin türbesi, geçen mayıs ayında 734. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne yetiştirilmek üzere apar topar restorasyona alındı. Eylüldeki şenlikten sonra duvarlarındaki boya ve sıvalar dökülen türbe, ocak ayında ikinci kez restore edildi. Aradan bir ay geçmesine rağmen türbenin içler acısı hali görenleri hüzünlendiriyor.


Bilecik Söğüt ilçesindeki, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin türbesinin duvarlarındaki boya ve sıvalar dökülüyor. Sekiz ayda iki kez restorasyona tabi tutulan türbenin içler acısı hali ziyaretçilerin de tepkisini çekiyor.


II. Abdülhamit tarafından 1886 yılında yenilenen Ertuğrul Gazi Türbesi, yılda binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Türbede meydana gelen hasarlardan dolayı Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, restorasyon  için açılan ihaleyi 15 Mayıs 2015 tarihinde özel bir firmaya verdi. Türbeyi eylül ayındaki Söğüt Şenlikleri'ne yetiştirmek için çalışmaya başlayan firma, restorasyonu hızlandırdı. Restorasyon, şenliklerden önce tamamlandı. Ancak iddiaya göre, birkaç ay geçince yapılan işler bozulmaya, yapılan sıvalar dökülmeye başladı. Bunun üzerine firma, ikinci defa türbeyi ocak ayında restore etti. Eski ahşap kapılar sökülerek zımpara atıldı ve boyanarak tekrar takıldı.


Bir süre sonra türbenin duvar boyaları ve sıvalar yeniden dökülmeye başlandı. Günlerdir elektrikleri kesik olan türbenin iç ve dış duvarları su aldığı için sıvası dökülmeye başladı. Hatta tarihi çinilerin bile dökülme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı görüldü.


DİZİSİ İÇİN MİLYONLAR HARCANIYOR


Kış aylarında olmasına rağmen her gün çok sayıda ziyaretçinin geldiği Ertuğrul Gazi Türbesi'nin bu hali ziyaretçilerin tepkisini çekiyor. Devlet kanalında ‘Diriliş Ertuğrul' adında dizi film yayınlandığına dikkat çeken ziyaretçiler, dizi film için milyonlarca lira harcanmasına rağmen Ertuğrul Gazi'nin türbesine sahip çıkılmamasına anlam veremediklerini belirtiyor.


Söğütlüler de Osmanlı Devleti'nin kurucu kadrosu olan Kayı boyunun beyi ve Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi'nin babası olan Ertuğrul Gazi'nin türbesinin orijinalliğini bozmadan restore edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Vatandaşlar, türbenin etrafının kazıldığını ancak, binanın temellerine ve içine gelen suyu engelleyecek bir yalıtım sisteminin yapılmadığını iddia ediyor. İnşaat işçilerinin yaptığı restorasyon çalışmalarının uzmanlarca takip edilmediği öne sürülüyor.


Abdülhamit tarafından yenilendi


Ertuğrul Gazi Türbesi, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde bulunan türbesidir. 13. yüzyıl sonlarında inşa edilen Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin türbesi ilk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırıldı. Mezar, I. Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirildi. Sultan III. Mustafa zamanında 1757'de onarılan türbe 1886 yılında II. Abdülhamit tarafından yenilendi. Ertuğrul Gazi Türbesi altıgen planlı, üzeri kubbe örtülü olup, dikdörtgen bir girişten sonra içeriye ulaşılıyor.



Zaman


Geri Dön