10 / 12 / 2025
fuzul

Bilgi Üniversitesi'nden çimentosuz ve düşük karbon ayak izine sahip yeni yapı malzemesi!

Bilgi Üniversitesi'nden çimentosuz ve düşük karbon ayak izine sahip yeni yapı malzemesi!

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 3 boyutlu (3D) baskıya uygun, çimentosuz ve düşük karbon ayak izine sahip olan yeni bir yapı malzemesi geliştirildi.


1.2 milyon TL'ye 190 metrekare net tarla! 600.000 TL peşin! 50.000 taksitle! Son 7 parsel!.


İstanbul Bilgi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, 3 boyutlu (3D) baskı teknolojisiyle uyumlu, çimentosuz ve düşük karbon ayak izli yeni bir yapı malzemesi geliştirdi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, bu yenilikçi malzeme ile 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak konut üretiminde çevre dostu, hızlı ve erişilebilir bir üretim süreci hedefleniyor.


ÇİMENTOSUZ, DÜŞÜK KARBONLU VE SANAYİ ATIKLARINDAN ÜRETİLEN MALZEME


Proje kapsamında geliştirilen yapı malzemesi, geleneksel çimentonun yerine daha düşük sıcaklıklarda üretilebilen reaktif magnezyum oksit (r-MgO) ile demir çelik endüstrisinin yan ürünü olan öğütülmüş yüksek fırın cürufukullanılarak elde ediliyor. Sodyum karbonat ile aktive edilen bu malzeme, üretim sürecinde enerji tüketimini ve karbon emisyonunu önemli ölçüde azaltıyor.

Yüksek fırın cürufunun yapı malzemesine dönüştürülmesi, sanayi atıklarının katma değerli ürünlere çevrilmesini sağlarken, döngüsel ekonomiye de katkı sunuyor. Böylece hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir üretim açısından çift yönlü bir kazanım elde ediliyor.


3D YAZICILARLA HIZLI, KONTROLLÜ VE GÜVENLİ ÜRETİM

Düşük karbon ayak izine sahip yapı malzemeleriyle geleceğin sürdürülebilir ve afet sonrası hızlı konut üretimine öncülük etmeyi amaçlayan proje kapsamında geliştirilen ürün, 3D yazıcılarla üretime uygun özellikleri sayesinde öne çıkıyor. Malzeme, priz süresi, akışkanlık ve katman dayanımı bakımından hızlı, kontrollü ve güvenli bir baskı imkânı sunuyor.

Bilgi Üniversitesi nden çimentosuz ve düşük karbon ayak izine sahip yeni yapı malzemesi!

Kalıpsız üretim yaklaşımı, malzeme kullanımını optimize ederken karmaşık geometriye sahip yapı elemanlarının ve hafif kesitlerin kolayca üretilmesine olanak tanıyor. 3D yazıcı teknolojisi sayesinde yalnızca ihtiyaç kadar malzeme kullanılarak atık miktarının azaltılması ve işçilik maliyetlerinde önemli bir verimlilik sağlanması öngörülüyor.

Doç. Dr. Büşra Aktürk'ün yürütücülüğünü üstlendiği "Nano silika katkılı, sodyum karbonatla aktive edilmiş reaktif MgO/cüruf esaslı bağlayıcı sistemlerin geliştirilmesi: Reolojik, içyapı özellikleri, performansı ve dijital teknolojiler ile üretilebilirliği" başlıklı araştırma, disiplinler arası bir ekip tarafından hayata geçirildi.

Çalışmada, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğrul Yazar, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Didem Oktay, Arş. Gör. Ömer Can Özen ve İnşaat Yüksek Mühendisi Onur Ertuğrul yer aldı.


GELECEĞİN DÜŞÜK KARBONLU, DİJİTALLEŞMİŞ ŞEHİRLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM


Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Büşra Aktürk, 3D yazıcı teknolojisiyle kullanılabilen bu yeni malzemenin önemine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu: "Yüksek fırın cürufu gibi sanayi yan ürünlerini değerlendirerek karbon emisyonunu azaltıyoruz; aynı zamanda afet sonrası hızlı, güvenli ve yerinde üretim için güçlü bir alternatif sunuyoruz. Bu çalışmanın, geleceğin düşük karbonlu, dijitalleşmiş ve dayanıklı şehirleri için önemli bir adım olacağına inanıyoruz."
 


Geri Dön