28 / 03 / 2024

Bilirkişi raporunu açıkladı! MİA kamu yararına aykırı!

Bilirkişi raporunu açıkladı! MİA kamu yararına aykırı!

Büyükşehir Belediyesinin tartışılan projelerinden olan MİA'yla ilgili açılan davada bilirkişi, raporunu hazırladı. Raporda MİA'nın kamu yararına aykırı olduğu belirtildi. Merkezi İş Alanı projesine kent genelinde birçok sivil toplum kuruluşu itiraz etti



2 Eylül 2013 Perşembe günü gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi'nde karara bağlanan, Merkezi İş Alanı (MİA) projesine kent genelinde birçok sivil toplum kuruluşu itiraz etti, itirazlarla ilgili Kocaeli İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Söz konusu davayla ilgili görevlendirilen bilirkişiler Şehir Plancısı ve Kentsel Tasarım Uzmanı Serkan Yaşdağ, Şehir Plancısı Alper Aydoğmuş ve Harita Mühendisi Özkan Erdoğan 6 Haziran Cuma günü bölgeye giderek incelemelerde bulundu. 


RAPOR HAZIRLANDI 


İncelemeler sonrasında çalışmalarını tamamlayan bilirkişiler her bir şikayetçi ile ilgili ayrı ayrı rapor hazırladı. Parsel bazında yapılan itirazların bir kısmının lehinde bir kısmının ise aleyhinde karar veren bilirkişi CHP eski belediye meclis üyesi Ali Haymanalı'nın yaptığı projenin tamamına itirazla ilgili olarak ise önemli bir karar verdi. Kent merkezini eski Gölcük Yolu ve çevresine konumlandırmak üzere hayata geçirilmek istenen projenin tümüne itiraz Ali Haymanlı'ya bilirkişiden olumlu yanıt geldi. 


ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI 


60 sayfalık raporla vardıkları kararı açıklayan bilirkişiler, 60 sayfanın sonunda MİA projesi ile MİA Projesi'nin yapılması kararlaştırılan alan bu şekilde servis edilmişti. 


BATAKLIK ÜZERİNE 


15 KAT Hatırlanacağı gibi Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Ozak MİA projesiyle ilgili olarak, "MİA'nın kararı 2006 yılında alındı. Artık bu alan kentin kalbi haline gelmiştir. Mevcut imar ile gelişmesi mümkün olmayan alana yeni bir imar yaparak burayı kazandık. MİA içinde 50 metrelik bir bulvar açılarak İzmit merkez ile entegrasyonunu sağlıyoruz. Konu siyaset üstü tartışılmalıdır. İnsanlarımızı sağduyuya davet ediyorum. Her şey yasalara uygun olarak yapılıyor" demişti. Kent halkı ise bölgenin bataklık olması nedeniyle 15 kata kadar yapılaşmaya izin verecek olan projeye karşı çıkmıştı. ilgili şu karara vardı; "Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Eylül 2013 tarih ve 558 sayılı kararı ile onaylanan Kocaeli Yeni Kent Merkezi Projesi Alanına ilişkin 1/25000, 1/5000 ölçekli nazım planları ile 1/1000 uygulama imar planı değişikliklerinin imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamı yararına aykırı olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır." CHP'li Ali Haymanalı, nedenlerini anlatarak MİA'nın tamamına itirazda bulunmuştu. 



Kocaeli Manşet


Geri Dön