19 / 04 / 2024

Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri'nin açılış tarihi mecliste!

Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri'nin açılış tarihi mecliste!

Bilkent ve Etlik Şehir Hastanelerinin sözleşme şartlarına göre açılış tarihine ve tam kapasite ile açılmamaları halinde ortaya çıkacak durumlar TBMM gündemine taşındı. CHP'li Emir, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP  Ankara  Milletvekili Murat Emir, Bilkent ve Etlik Şehir Hastanelerinin sözleşme şartlarına göre açılış tarihine ve tam kapasite ile açılmamaları halinde ortaya çıkacak duruma ilişkin soru önergesi hazırladı. Emir, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Emir konu ile ilgili olarak şunları söyledi: ''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “14 yıllık rüyam" diyerek kamuoyuna lanse ettiği şehir hastanelerinin, sağlık yatırımı olmanın ötesinde belli özel şirketler için kazanç kapısı olduğu alenen ortadadır. Kamu Özel İşbirliği uygulaması kapsamında yapılan şehir hastaneleri, 25 yıl boyunca kamuyu ciddi borç yükü altına sokacaktır.''

Emir, ''Açılışı sürekli ertelenen Bilkent Şehir Hastanesi’nin 15 Şubat-15 Mart 2019 tarihleri arasında açılabileceği, yüklenici firma tarafından dile getirilmiştir. Ancak yetkililerin iddialarına göre; başta Bilkent Şehir Hastanesi olmak üzere, bu yıl açılışı yapılması planlanan şehir hastanelerinin, açılışının göstermelik ve propaganda amaçlı olduğu kaydedilmektedir. Şehir hastanelerinin; sadece birkaç bölümünün göstermelik olarak açılmasıyla, geç açmaktan kaynaklı olarak yüklenici konsorsiyumun bir cezai ödemesinin olup olmayacağı, yapılan sözleşmelerin kamuoyundan saklanması nedeni ile bilinememektedir. İstanbul 3. Havalimanının da göstermelik, seçim vaadi olarak açıldığı ve sadece bir uçağın indirildiği göz önüne alındığında şehir hastanelerinde de benzer bir durumun yaşanacağı anlaşılmaktadır'' diye konuştu. 

Murat Emir'in soruları:

1- Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri, ilgili yüklenici konsorsiyumlarla Bakanlık arasında yapılan sözleşmeye göre ne zaman teslim edilecekti? Zamanında teslim edilememesi durumunda yüklenici konsorsiyumun ödemesi gereken şartlı ceza var mıydı? Varsa bunun miktarı en kadardır? Bu hastanelerin birkaç bölümünün açılmasıyla birlikte bu cezai durum son bulacak mıdır?

2- Tam kapasite ile açılmayacak şehir hastanelerinde verilecek sterilizasyon, yemekhane, temizlik? güvenlik, otopark vs. ile laboratuvarlar, görüntüleme, yatak, poliklinik sayısı ve hasta konusunda garanti verilen alanlarda ödemeler, açılış tarihi itibariyle başlayacak mıdır?

3- 201-9’da açılması planlanan şehir hastaneleri nedeniyle kapatılacak hastanelerin durumu ne olacaktır? Şehir hastaneleri tam kapasite ile açılamaz ise de şehir merkezindeki kapanacak hastaneler faaliyetini sonlandıracak mıdır?


Geri Dön