25 / 04 / 2024

Bill Gates'in Washington Gölü kıyısındaki malikanesinde neler var?

Bill Gates'in Washington Gölü kıyısındaki malikanesinde neler var?

Dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates ile eşi Melinda Gates'in boşanma kararlarını açıklamalarının ardından bir hafta geçti fakat konu henüz gündemde. Şimdi de, çiftin Washington Gölü kıyısında bulunan malikanesinin akıbeti konuşuluyor.



Dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates ile eşi Melinda Gates'in boşanma kararlarını açıklamalarının ardından bir hafta geçti fakat konu henüz gündemde. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; boşanmanın çiftin hayır işlerine, finans dünyasına, teknolojiye ve küresel sağlık projelerine nasıl etki edeceğine ilişkin birçok yorum yapılıyor. 

Fakat Gates çiftinin Seattle'daki komşularının merak ettiği bir başka konu bulunuyor. O da çiftin Washington Gölü kıyısında bulunan malikanesinin akıbeti oldu. Değerinin 131 milyon doları aşkın olduğu belirtilen bu evin içinin fotoğrafını henüz kimse görmedi. Ancak yerel basında boşanma sonrasında malikanenin el değiştirebileceği ve böylece Gates'ler ve yakın çevrelerindeki kişiler dışında insanların da evin içini görebileceği belirtiliyor. 

Washington eyaletinin Medina şehrinde konumlanan malikane 90'lardan beri Amerikalıların merak ettiği konulardan. Yaklaşık 6132 metrekare alanda kurulu olan malikenin içinde her şeyin olduğu söyleniyor.

Bill Gates in Washington Gölü kıyısındaki malikanesinde neler var? 

90'lı yıllarda ABD basınında New York Times, U.S. News and World Report gibi kaynaklarda yayımlanan haberlere göre, malikanenin bütün araziyi kapsayan bir özel server sistemi, su altı müzik sistemine sahip 18 metre uzunluğunda bir yüzme havuzu, 230 metrekarelik bölgedeki bir dağın zirvesinden çıkarılan taşlarla döşenmiş bir spor salonu, 93 metrekare büyüklüğünde bir yemek odası, kubbeli mimarisiyle özel bir kütüphanesi, özel bir spa'sı, 18 metre uzunluğunda bir havuzlu spor salonu, bir trampolin odası ve alabalık, somon gibi balıkların yüzdüğü özel bir deresi yer alıyor. 

Söz konusu haberlerde evin çatısının paslanmaz çelikten yapıldığı üzerinin özel çimlerle kaplı olduğuna da dikkat çekiliyor. 7 yatak odası bulunan malikanede toplam 24 banyo yer alıyor. Bütün odalardaki aydınlatma, ses ve sıcaklık kontrolleri dokunmatik yüzeylerle kontrol edilebiliyor. Odalardaki elektrik prizleri ve diğer girişler gözün göremeyeceği yerlerde bulunacak şekilde tasarlandı.

1995 yılında evin özelliklerini New York Times için kaleme alan Timothy Egan, "Batman görse yüzü kızarırdı" yorumunda bulunuyor. Bununla beraber Egan, evde gereksiz gösterişten uzak durulduğuna vurgu yaparak, malikaneyi "Kuzeybatı Pasifik mimarisinin mutlak ifadesi" şeklinde değerlendiren bir uzmanın görüşü paylaşılıyor. 

İlk yapıldığı senelerde "Gates" isimli biyografinin yazarları Stephen Manes ve Paul Andrews'un "bir sanal Xanadu" benzetmesi üzerine, malikanenin adı "Xanadu 2.0" diye kaldı. 

Bu isim iki göndermeye sahip. Xanadu kelimesi "Citizen Kane" filminde Orson Welles'in canlandırdığı zengin iş adamı Charles Foster Kane'in evinin adı. Çok güzel, egzotik, lüks yerler için kullanılan Xanadu benzetmesinin kaynağı ise Kubilay Han imparatorluğunun yazlık başkenti olan Şangdu şehri. Şair Samuel Taylor Coleridge'in "Kubla Khan" (Kubilay Han) şiirinde kullandığı Xanadu kelimesi dile buradan girmiş. 

2.0 ise Gates'in teknolojik inovasyonları ile ilgili olan gönderme. Bir ürünün, fikrin, hizmetin orijinalinden sonraki daha gelişmiş ikinci versiyonu 2.0 kısaltmasıyla belirtiliyor. 

TechCrunch'a göre, göl kıyısındaki evin içi yıllar boyunca o kadar gizli tutuldu ki, insanlar burayı görmek için büyük paralar ödemeyi kabul etti. Bir hayır kuruluşuna para toplamak üzere birkaç yıl üst üste Xanadu 2.0 ziyareti açık artırmaları düzenlendi. Bu açık artırmalarda önerilen en yüksek bedel, 2008 yılında 8.600 dolar, 2009 yılında ise 35.000 dolar olarak gerçekleşti. (Bu meblağları Microsoft CIO'su Tony Scott bir sunumda açıklamıştı.)

"JURASSIC PARK'A GİRMEK GİBİYDİ"

Kamuya açık tapu kayıtlarına göre, Gates'ler malikanenin yapıldığı arazinin etrafındaki parsellerin de sahibi konumunda. Bu sebeple değil içine girmek, evin yakınından geçmek bile mümkün değil gibi. 

Bill Gates in Washington Gölü kıyısındaki malikanesinde neler var?

Fakat 2007'de266 kişilik bir grup Microsoft stajyeri, bu kapıdan içeri girme şansını buldu. Stajyerlerden "Robert" izlenimlerini Microsoft'un sitesindeki blog'da kaleme aldı.

"Bill Gates'le Takılmak" başlıklı yazıda 28 Haziran'daki ziyareti "Hayatımın en havalı tecrübelerinden biriydi" şeklinde belirten Robert, eve girerken yaşadıklarını şöyle aktarıyor:

"Üzerimizde olmaması gereken fotoğraf makinesi, cep telefonu, kalem vb. eşyalar için havaalanındaki gibi teker teker arandıktan sonra küçük servis araçlarına binip eve doğru tura çıktık. Bill'in araç yolundan ilerlemek Jurassic Park'a girmek gibi. Yol uzun, rüzgarlı, dik bir yokuş halinde aşağı iniyor ve bitkilerle kaplı. Yolda 15-20 araçlık bir garajın önünden geçtik. Burası Bill'in garajı mı emin değilim çünkü içinde hiç havalı araçlar yoktu. Araç yolunun sonunda Bill'in evinin girişi bizi bekliyordu."

500 YILLIK AHŞAPLA İNŞA EDİLMİŞ

Robert yazısında, 5 kat merpen indikten sonra ana resepsiyon alanına girildiğini, bütün binanın "turuncumsu" bir ahşapla yapıldığını, içeride özel bir sinema salonu ve yastıklar ve kanepelerle dolu bir oda olduğunu anlattı.

Genç stajyer ayrıca evin özel plajının kumunun Hawaii'den getirtildiğini, evin altından akan derenin yapay olduğunu, açık/kapalı havuzda suyun altında havuzu ikiye bölen bir parmaklık olduğunu ve taraflar arasında geçiş yapılabildiğini de paylaştı. 

Yine New York Times'a göre malikaneye ilişkin bilinen diğer ayrıntılar 51 metrelik bir tepeye katlar halinde yerleştirilmiş olması ve iki ünlü mimar, James Cutler ve Peter Bohlin tarafından dizayn edilmesi.

Bill Gates in Washington Gölü kıyısındaki malikanesinde neler var?

BÜYÜK İHTİMALLE BILL GATES'TE KALACAK

Öte taraftan çifti yakından tanıyanlar, malikanenin büyük ihtimalle Bill Gates'te kalacağını yorumunu yapıyor. Zira Melinda Gates Xanadu 2.0'ı büyük oranda değiştirmiş olmakla beraber yine de burada yaşamaktan pek mutlu olmamış. 2019 yılında New York Times'a verdiği bir röportajda, "O ev sonsuza kadar bizim olmayacak. Aslına bakarsanız Bill ile 140 metrekarelik bir evde yaşayacağımız günü gerçekten iple çekiyorum" diye konuşmuştu.

Melinda Gates, Karayipler'den geceliği 132 bin dolara ada kiraladı!

'Bill Gates’e komşu olacaksınız' yalanıyla kandırıyorlar!


Geri Dön