26 / 04 / 2024

Bimeks çelik, saçtan ince çelik tel yaptı!

Bimeks çelik, saçtan ince çelik tel yaptı!

Türkiye'de üretilmeyen milimetrenin 5'te biri inceliğinde paslanmaz telleri 2 yıl süren Ar-Ge çalışmasının ardından imal etmeyi başaran Bimeks çelik, yıllık 150 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor



Türkiye'nin yenilikçi KOBİ'leri her geçen gün farklı alanlarda önemli başarılara imza atıyor. Bu firmalardan biri de 20 yıldır çelik üretimi alanında faaliyet gösteren Bimeks çelik Aşž. Bugüne kadar Türkiye'de üretilmeyen ve her yıl 150 milyon dolar ithalata neden olan paslanmaz çelik telleri 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından imal etmeyi başaran firma, bununla da kalmayıp dünyanın en ince çelik tel üretiminin peşinden koşuyor. Bugün 0.1 ve 0.5 milim aralığında tel imal etmeyi başaran şirket, bu sayede 40 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyor. Kırklareli'de kurduğu fabrika sayesinde dünyanın en ince paslanmaz çelik tellerinin üretimini gerçekleştiren firma, ayda üç bin tonluk kapasiteye sahip.

BUTİK çALIşžIYOR

Yakın zamanda kapasite artırımına gitmeyi planladıklarını belirten Bimeks çelik Genel Koordinatörü Toygan Dündar, yeni alanlarda da Ar- Ge çalışmalarının sürdüğünü ifade ediyor. Paslanmaz tel ile ilgili çalışmalarına 2008'de başladığını ifade eden Dündar, 'Araştırmalarımızı 2010'da tamamladık ve Türkiye'de ilk defa paslanmaz tel üretimini gerçekleştirdik. Butik hizmet veren bir firmayız. Özel tekliflere göre milimetrik çalışmalır yapabiyiyoruz' diyor.

İtalyan ortak geldi

Toygan Dündar firmanın tarihine ilişkin ise şu bilgileri veriyor: '1989'da Türkiye'de üretilen özel çeliklerin yurt dışına pazarlanması ve satışı amacı ile kurulan Bimeks, 2000'de İtalyan Rodacciai Spa firmasının ortaklığa katılımı ile Bimeks çelik adını aldı. Kuruluşumuzdan bu yana personelimizin büyük bir kısmı konularında uzman mühendislerden oluştu. Bu sayede müşterilerden gelen tüm talepler miktarına bakılmaksızın teknik açıdan detaylı bir biçimde üretildi.'

Hedef denizcilik sektörü

Ürünün kullanım yerleri arasında denizcilik sektörü öne çıkıyor. Ağırlıklı olarak yat üretim sanayiinde kullanılan paslanmaz teller bu sektörün olmazsa olmazı. Özellikle lüks yatların teknik donanımında paslanmaz teller önemli rol oynuyor. Diğer kullanım alanları arasında ise otomotiv sanayi, vida ve civata yapımı, ağır sanayi gibi alanlar geliyor.

Metin Can / SABAH


Geri Dön