20 / 04 / 2024

Bin Günde Bin Gölet projesine 600 milyon TL kaynak!

Bin Günde Bin Gölet projesine 600 milyon TL kaynak!

Tarımsal üretimin artırılması amacıyla başlatılan ‘Bin Günde Bin Gölet’ projesine Maliye 600 milyon liralık kaynak aktardı. Desteklerden 1.000 köy yararlanacak ve 450 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.



Kuraklığın etkilerini azaltmak ve verimliliği artırmak amacıyla yürütülen ‘Bin Günde Bin Gölet’ projesi hız kazanıyor. Projenin tamamlanması için ekonomi yönetimi kesenin ağzını açtı. Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanlığı tarafından bu kapsamda Devlet Su İşleri’ne (DSİ) 600 milyon lira ilave kaynak aktarıldı. Proje ile 1 milyar metreküp depolama sağlanması öngörülüyor. 212 bin hektar alan sulamaya kavuşurken, yaklaşık 450 bin kişilik de proje kapsamında ilave istihdam sağlanmış olacak. Desteklerden 1.000 köy yararlanacak. Proje kapsamında aynı zamanda kuraklığın etkileri azaltılırken, verimliliğin de artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda tarımda su kullanımı daha etkin hale getirilmiş olacak. Yaklaşık 3 yıl önce başlatılan projenin 2015 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Proje kapsamında yapılacak olan tesislerin maliyeti 4 milyar liranın üzerine kadar çıkacak. Türk tarımına önemli ivme kazandıracak devrim niteliğindeki çalışma  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı tarafından yakından takip ediliyor.


2023’e destek


Tarım sektöründe yeni bir kalkınma hamlesi başlatacak olan projenin Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor. Türkiye 2023 yılında 2 trilyon dolarlık milli gelir, 25 bin dolar kişi başı milli gelir ve 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor. Bu hedeflere ulaşılması ile birlikte işsizliğin de yüzde 5 seviyesine düşürülmesi bekleniyor. Türkiye’nin tarımsal sulama ve enerji sektörüne katkı sağlayacak yatırımları artarak devam ediyor. AK Parti hükümetleri döneminde 268 baraj ve 271 sulama tesisi tamamlandı. Bunların içinde Artvin Deriner Barajı, Ermenek Barajı, Dalaman Akköprü, Çine Adnan Menderes Barajı, gibi kritik öneme sahip tesisler yer alıyor.


SEKTÖRDE YENİ KALKINMA HAMLESİ


Tarımda yeni bir kalkınma hamlesi başlatacak olan projenin 2023 hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor. Türkiye 2023’te 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar kişi başı gelir ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Bu hedeflere ulaşılması ile işsizliğin de yüzde 5’e düşürülmesi bekleniyor.


Star


Geri Dön