18 / 04 / 2024

Bina risk analizi!

Bina risk analizi!

Apartmanda yönetici ve kapıcı gibi işçi çalıştıran binaların risk analizi yapmaları zorunlu oluyor. Buna göre risk analizi nasıl yapılır? Bina risk analizini hangi ekip yapar?



Bina risk analizi!

Apartmanda kapıcı, bahçıvan gibi işçi çalıştırılması durumunda kat malikleri "işveren" olarak değerlendiriliyor. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre, tüm işverenlerin "risk analizi" yapmaları gerekiyor.


Peki nedir bu risk analizi? Bina risk analizi nasıl yapılır? Bina risk analizini kim yapar? Diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Risk analizi, kanunda "İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar.." olarak tanımlanıyor.


Kanuna göre işverenin risk analizi kapsamında yerine getirmek ile yükümlü olduğu işler şu şekilde sıralanıyor:


İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. 


Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. 


İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder. 


İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç mekan ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.


Bina risk analizi ekibi kimlerden oluşur?

29.12.2012 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre risk analizi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından yapılıyor.


-İşveren veya işveren vekili

-İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri

-İşyerindeki çalışan temsilcileri

-İşyerindeki destek elemanları

-İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar

-Mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar. 

-İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabiliyor.



Risk değerlendirme formu!
Bina risk analizi yapmama cezası!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön