18 / 04 / 2024

Binalarda blok temsilcisi nasıl seçilir?

Binalarda blok temsilcisi nasıl seçilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir binada blok temsilciliği için kat maliki olmayan eşin yerine seçilme hakkımız, aile konutu şerhi olmak şartıyla mı yoksa Medeni Kanun’un biz kadınlara verdiği haklarla mı mümkün?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Bir binada blok temsilciliği için kat maliki olmayan eşin yerine seçilme hakkımız, aile konutu şerhi olmak şartıyla mı yoksa Medeni Kanun’un biz kadınlara verdiği haklarla mı mümkün?' sorusunu yanıtladı.

Bir binada blok temsilciliği için kat maliki olmayan eşin yerine seçilme hakkımız, aile konutu şerhi olmak şartıyla mı yoksa Medeni Kanun’un biz kadınlara verdiği haklarla mı mümkün? Ö.Ş.

Binalarda blok temsilcisi nasıl seçilir?

Bir binada blok temsilcisi veya blok yöneticisi olmak için okuyucumun sorduğu hususlardan birine sahip bulunmak şart değil. Kat maliki olmayan eşin yerine seçilme kavramı zaten biraz hatalı. Kat maliki olmayan biri seçilebiliyorsa, kat maliki olmayan eşin yerine seçilmekle aynı kapıya çıkmıyor mu? Bir kadının seçilmesi için de Cumhuriyetimizin kadınlara tanıdığı haklara kadar gitmeye gerek yok. Fert olmak yeterli.

Burada da artık kadın erkek ayrımına mı gireceğiz? Yok artık! Düşünün ki bazı yönetimlerde (kat mülkiyetini kastetmiyorum) kadın kontenjanı koyulur. Ben buna bile karşıyım. ‘Kadın kontenjanı’ dediğimiz zaman yine akla bir cinsiyet ayrımcılığı gelir. Bir erkek kontenjanı veya bir kadın kontenjanı kavramı benim için yanlıştır. Hepimiz birer ferdiz, seçilme yeterliliğine sahip olabilen kadın da bir yönetime seçilir erkek de.

Binalarda blok temsilcisi nasıl seçilir?

Bu da sayı şartı koyulmadan olmalıdır. Ancak burada yani kat mülkiyetinde bir tek sınırlamadan söz edilebilir, o da şu: Şayet yönetim planında bina yöneticisinin kat malikleri arasından seçileceği şartı varsa, bu halde yönetici kat malikleri arasından seçilir. Böyle bir şart yoksa, yönetici kat malikleri arasından da seçilir, dışarıdan da seçilir. Buradaki net ayrım denetçiler içindir. Denetçi mutlaka kat malikleri arasından seçilir. Dışarıdan seçilmez. Denetçi için de ‘erkeklerden oluşur’ diye saçma bir kural olamaz. Bu işi yapabilecekse erkek de olur kadın da.

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?


Geri Dön