23 / 04 / 2024

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat malikleri oy çokluğu ile yöneticilik görevini dışarıdan ücret karşılığı yaptırabilir mi? Böyle bir karar geçerli olur mu? Muhalif bir kat maliki ‘ben bu kararı tanımıyorum’ diyebilir mi?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Bağımsız bölüm sayısı 8’den düşük apartmanlarda, yönetici kanunen mecbur değil. Ama yönetim olmadan da olmuyor. Kat malikleri oy çokluğu ile yöneticilik görevini dışarıdan ücret karşılığı yaptırabilir mi? Böyle bir karar geçerli olur mu? Muhalif bir kat maliki ‘ben bu kararı tanımıyorum’ diyebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?

Bağımsız bölüm sayısı 8’den düşük apartmanlarda, yönetici kanunen mecbur değil. Ama yönetim olmadan da olmuyor. Kat malikleri oy çokluğu ile yöneticilik görevini dışarıdan ücret karşılığı yaptırabilir mi? Böyle bir karar geçerli olur mu? Muhalif bir kat maliki ‘ben bu kararı tanımıyorum’ diyebilir mi? l İ.N.

***

Bu konuya yakın zamanda değindiğimi hatırlıyorum. Şunu söylemiştim; 8 ve daha çok sayıda bağımsız bölümden müteşekkil gayrimenkullerde kat malikleri kurulu, yönetici, denetçi seçimleri yapılacaktır. Bu tamam ama 7 ve daha az bağımsız bölümü olan gayrimenkullerde yönetici mecburiyeti yoktur.

Bunu söyledikten sonra şunu yazdığımı da hatırlıyorum; ancak bu binalarda yönetim planına bakmak lazım, yönetim planında yönetici öngörülmüş olabilir. Bu halde yönetici seçimi yapılacaktır. İşte okuyucumun merak ettiği husus bu. 8’den az bağımsız bölümü olan binalarda yönetici seçimi yapılıp yapılmayacağı yönetim planında bellidir.

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?

Ancak benim kabul ettiğim husus şudur: Bir binada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanacaksa, yöneticinin varlığı da kabul edilip yönetim planına yönetici maddesi koyulması gerekmektedir. Böyle bir madde varsa ve açıkça ‘yönetici kat malikleri arasından seçilir’ gibi bir madde yoksa, yönetici dışarıdan biri de olabilir. Sadece denetçi için yasada bir hüküm vardır. Şöyle; ‘yönetici kat malikleri arasından seçilir’. Demek ki yönetici seçimi için her durumda yönetim planına bakılacak.

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?

Peki 8’den az bağımsız bölümü olan binalarda yönetim planında yönetici öngörülmediyse ne olacak? İşte o zaman ihtiyaçları bir kişi karşıladığında diğer kat maliklerinden talepte bulunacak. Ancak böyle bir yaşam ihtilaflara da açıktır.

Mesela bir yasa değişikliği ile bu ‘7 bağımsız bölüm’ ifadesi değiştirilip, örneğin 3 bağımsız bölüme düşürülmelidir. Bir de benden ikinci teklif; yönetici seçimi için sayı ve arsa payı çoğunluğu aranmamalıdır. Zira hiçbir binada bu kurala uygun yönetici seçilmiyor.

 

Apartmanlarda yönetici seçimi hangi koşullarda iptal olur?


Geri Dön