29 / 03 / 2024

Apartmanlarda yönetici seçilir mi atanır mı?

Apartmanlarda yönetici seçilir mi atanır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, "Bir apartmana dışarıdan profesyonel yönetici atandığı takdirde, profesyonel yönetici ile apartman arasında yapılan yöneticilik sözleşmesini apartman adına kim imzalamaya yetkilidir?" sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, "Bir apartmana dışarıdan profesyonel yönetici atandığı takdirde, profesyonel yönetici ile apartman arasında yapılan yöneticilik sözleşmesini apartman adına kim imzalamaya yetkilidir? Apartman yönetim planında buna ait bir hüküm bulunmuyor." sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...

Bir apartmana dışarıdan profesyonel yönetici atandığı takdirde, profesyonel yönetici ile apartman arasında yapılan yöneticilik sözleşmesini apartman adına kim imzalamaya yetkilidir? Apartman yönetim planında buna ait bir hüküm bulunmuyor. l B.G.

Apartmanlarda yönetici seçilir mi atanır mı?

***

‘Yönetici atandığı takdirde’ deniliyor. Ancak bu konuda yönetici atanmasından değil, seçiminden bahsedilebilir. Yani bu yönetici kat malikleri kurulu tarafından seçilmiş olmalı. Bir binada herhangi biri tarafından yönetici atanamaz, yönetici seçimi yapılır. Bu sebeple atama başka bir terimdir, seçilme de başka bir terim. 

***

Yöneticiyi seçen kurul, karar verirken yetkileri ve görevlerine ilişkin de karar belirler. Bunlara ilişkin kararların tamamını almazsa bile sözleşme yapmaya ilişkin bir görevlendirme gerçekleştirerek, bir kişiye veya bir kurula yetki tanıyabilir. Fakat yönetici seçilen kurulun yetkili bir temsilcisi bu toplantıda varsa, toplantıda karşılıklı sözleşme imzalanması da konu olabilir.

Fakat atama konusunda bir istisna bulunuyor, o da şu şekilde:

Kat malikleri birinci ve ikinci toplantıları yapıldığında yönetici seçilemediyse mahkemeye başvuruda bulunularak yönetici ‘atanması’ istenebilir. İşte atama bu durumda yapılabilir, bu ise hakimin yetkisine kalmış bir durum.

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?


Geri Dön