28 / 03 / 2024

Apartman yöneticisi nasıl atanır?

Apartman yöneticisi nasıl atanır?

Apartman ve Site Yönetim Kanununa göre, apartmanlarda sekiz ve daha fazla bağımsız bölümün olması halinde apartmanlarda yönetici seçimi zorunlu tutuluyor. Peki, apartman yöneticisi nasıl atanır?



Apartman yöneticisi nasıl atanır?

Apartmanlarda yönetici seçimi, 15 gün öncesinden çağrısı yapılan kat malikleri genel kurul toplantısında yapılıyor. Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor.


Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor. Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar arasında kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu olması gerekiyor.


Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburi oluyor. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, cezai yaptırımlar söz konusu oluyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Kat Mülkiyet Kanunu'nun da yer veriliyor.


Apartman yöneticisi atanması..

Kat malikleri apartman yönetminde anlaşamaz ya da bir karar kapsamında yönetici seçemezler ise kat maliklerinden birinin Sulh mahkemesine başvurması halinde, mümkünse diğer kat malikleride dinlendikten sonra gayrimenkule bir yönetici atanıyor. Bu yönetici, kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor. 

 

Mahkeme tarafından seçilen apartman yöneticisi altı ay geçmediği sürece kat malikleri tarafından değiştirilemiyor. Fakat kat maliklerinin haklı gerekçeleri olması halinde atamayı yapan Sulh mahkemesi tarafından değiştirebiliyor. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabiliyor. 



Apartman yönetimi muhasebesi nasıl tutulur?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön