19 / 04 / 2024

Binalarda ortak alan hakları nasıl belirlenir?

Binalarda ortak alan hakları nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki ortak alan haklarını kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki ortak alan haklarını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Binamızda birden çok bağımsız bölümü olan bir kat maliki, çatı katı dairesini genişletmek için kendi oyları dahil beşte dört oyu sağladığını, buna göre de yarım olan çatı katını tam kata çevireceğini söylüyor. Buna hakkı var mı?" sorusunu yöneltti.

Binalarda ortak alan hakları nasıl belirlenir?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Şimdi problem nerede önce ona bir bakmak isterim. Kanunumuza 2007 tarihinde bir cümle girdi. Diyor ki: “Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.” İşte bazı kat malikleri buna güvenerek binayı proje dışı hale getirme hakkını kendinde buluyor.

Binalarda ortak alan hakları nasıl belirlenir?

Eleştireceğim ilk nokta 2007 yılında kanunumuza giren bu cümledir. Bu cümle kat malikine öyle bir izlenim veriyor ki ‘bul beşte dördü istediğini yap’. Yani cümlenin kuruluşu baştan hatalı. Cümledeki anlam bu değil. Dolayısı ile okuyucumun komşusunun da böyle bir hak kullanma imkanı yok. Cümle proje değişikliği gerektirmeyen hususlarda ortak alanlarda bazı değişiklik yapılması için öngörülmüş ama aslında gereksiz.

Binalarda ortak alan hakları nasıl belirlenir?

Ancak binada proje değişikliği gerektirecek bir değişiklik yapılacak ise tam iştirak şarttır ve bunun tadilat projesi ile yapılması gerekir. Tadilat projesi ilgili belediyeden onay alacaktır ve tüm kat maliklerinin iznini yani imzasını taşıyacaktır. Çatı katı projesinde yarım ise beşte dört ile büyütülüp tam kat yapılamaz.

Binalardaki dükkanlar daireye çevrilebilir mi?


Geri Dön