26 / 04 / 2024

Binaları yıkıp yeniden yüksek emsal ile yapmak kentsel dönüşüm değildir!

Binaları yıkıp yeniden yüksek emsal ile yapmak kentsel dönüşüm değildir!

Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan, Deprem Haftası nedeniyle kaleme aldığı yazısında depreme karşı kentsel dönüşümün önemini anlattı. İşte Habip Arıkan'ın o yazısı...



Ne kadar çabuk da geçmiş 17 yıl. Deprem gerçeğini suratımıza vuran o büyük acıların yaşandığı 17 Ağustos 1999 depremini dün gibi hatırlıyoruz birçoğumuz. Geçen süre içerisinde muhakkak kayda değer çalışmalar yapıldı, lakin bunların yetersiz kaldığı da bir gerçek. Halen büyük risk altında olan birçok semtte kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanamadığını görmekteyiz. Mevzuatlardaki yetersizlikler ve tıkanan süreçler kentsel dönüşüm yol haritamızın doğru olmadığını göstermektedir. Geçen süre zarfında kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmalar bir binayı yerinde yıkıp yeniden daha yüksek emsal ile yapmanın ötesine geçememiştir. Maalesef halkımızda bu konuyu yüksek bir oranda rant kapısı haline getirmiştir. Halkımız bu konuda yeterince bilgilendirilememiş, durumun ciddiyeti anlaşılamamıştır. Ne yazık ki anlaşılması hususunda bir umut da gözükmemektedir. Deprem ile ilgili gerçekçi çalışmalar ivedilikle yapılmalı ve bu konu ticari bir kazanç olma durumundan çıkarılmalıdır. Aksi taktirde muhtemel bir depremde yaşanacakları hiçbirimiz hayal dahi edemeyiz. Deprem haftası vesilesi ile öncelikli olarak insan hayatının ne kadar kıymetli olduğu bilincine varmalı ve deprem gerçeği ile yaşamanın yollarını öğrenmemiz gerektiğini hatırlatmak isterim.


Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


 2007 yılına kadar çok katlı binalar yapan Arıkan Yapı'nın sahibi Habib Ankan, çok katlı yapılarda ucuza satış politikalarının etkisiyle bu alanı bırakıp villa projesine geçti. 


Bahçeşehir'de 2007 yılına kadar markalı proje yapımını sürdüren ve bölgenin ilk karma projelerindenPark City'i hayata geçiren Arıkan Yapı'nın sahibi Habib Arıkan, çok katlıda ucuza satış politikaları başlayınca rotayı hayalindeki tek katlı yapıya kaydırdı. Emaar Türkiye ortaklığıyla Arıkan Yapı, Büyükçekmece Gölü Vadisi'nde 496 villalık Toskana Vadisi'ni hayata geçiyor. Bahçeşehir'de yaptıkları projede geniş balkonları ve 28 bin metrekarelik kapalı otoparklı Park City projesinde satışların iyi gittiğini anlatan Habib Arıkan "Bu tarzının dışına çıkmayı istiyorduk ve aklımızda hep bahçeli ev vardı. Büyükçekmece'de az katlı 144 adet villadan oluşan Park Village projesine başladığımızda Bahçeşehir'de elimizde farklı notalarında sözleşmesi imzalanmış 4-5 projede 1500 konutluk işler vardı. Fakat bu dönemde Beylikdüzü, Esenyurt bölgelerinde herkes ben senden daha ucuza satarım furyası başladı. İnşaat firmaları neredeyse hiç peşinat almadan proje satmaya hatta satış için üzerine hediye bile verince bizde yaptığımız sözleşmeleri dostane bir şekilde feshedip bu konseptten çıktık" dedi. 


Büyük villa konsepti yerine optimuma geçtik 


Optimum büyüklükte villalara odaklandıklarını söyleyen Arıkan, "Beylikdüzü, çevresinde 800 metrekarelik villalar varken, biz Park Village'de büyüklüleri 250 metrekareye indirerek, dekorasyonu rahat yapılabilen, ısıtılabilen, temizliği rahat yapılabilen projeler yaptık. Bahçeleri de aynı şekilde tasarladık. Buda projenin başarılı olmasını sağladı" diye konuştu. 


Tek kattan dolayı merdiven, galeri ve asansör boşluğu gibi gibi ölü alanlar oluşmadığını söyleyen Arıkan, bunun da projeyi kullanışlı yaptığını anlattı. Villa konseptine geçişle doğru bir karar aldıklarını söyleyen Arıkan şöyle konuştu: "Avrupa Gayrimenkul Ödüllerinden 4 ödülle dönen Park Village projemiz ihtiyaçlara uygun da yapüdığı için 8 ayda satıldı." Büyükçekmece Gölü bölgesinde Park Village projesini tamamladıktan sonra Türkiye'nin en büyük villa projelerinden olan Toskana Vadisi'ne başladıklarını ifade eden Arıkan, "Toskana Orizzonte'nin mahallesinde 187 adet tek katlı villa var. Projenin ük etabı taahhüt edildiği gibi ekim ayında tamamlanarak sahiplerine teslim edildi" dedi. İlk etapta yaklaşık yüzde 85 doluluğa ulaştıklarını, kalan 8 villa için de görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Arıkan, "Ayrıca ikinci etapta yer alan 55 villanın inşaatı da planlanandan hızlı ilerliyor. Haziran 2016'da ikinci etap teslimlerine başlayacağız "diye konuştu. Tüm proje tamamlandığında villa sayısının 496 adet olacağını belirten sokuyor Arıkan, projenin hepsinin 2018 yılında biteceğini açıkladı. Yaşam için yapılan projede köy fırını, köy bakkalının faaliyete geçtiğini belirten Arıkan, "Ticari kaygıyla hareket etmiyoruz. Hatta tek kat yapmak için yasal imar hakkımız olan 60 bin metrekareyi kullanmadık. Buna belediyedeki yetkililer bile şaşırdı" diye konuştu. 


1068 dönümlük tek tapulu arazi üzerinde kurulan Toskana Vadisi İstanbul sınırları içinde imarlı tek parselde inşa ediliyor. Yatırım değeri 200 milyon dolar olan Toskana Orizzonte'de fiyatlar 650 bin dolar ile 1 milyon 200 bin dolar arasında değişmekte. 



Mevcut imar planı ve yönetmeliklerinin farklı ve nitelikli projelerin ortaya çıkmasını engellediğinden şikâyet eden Habib Arıkan, "Projeleri tek kalıba sokuyor. 


10 katlı bina yapacaksan, binanın oturumu, çıkmaları, kat nitelikleri, balkonları şu olacak deniliyor. Böyle olunca asker gibi tek tip bina modeli ortaya çıkıyor. Sadece binanın rengi, kapısı değişiyor. Onun dışında farklı bir şey üretmek mümkün olmuyor" dedi. Mimarların aynı zamanda birer sanatçı olduğunu ifade eden Arıkan, "Bir tablo yapan sanatçı kısıtlanmıyor. Fikir ve Sanat Eserleri kapsamında mimarların yaptığı projeler korumada iken yapılış şekliyle ilgili direktifler veriliyor" diye konuştu. Çeşme Ilıca'da 7 villalık proje yapmayı düşündüklerini anlata Arıkan, "Belediyeye gittik tek katlı bina yapmak istediğimizi söyledik. Ancak imar planındaki yüzde 30'luk imar hakkının yüzde 15'ini zeminde, yüzde 15'ini üst katta kullanabildiğiniz için iki kat yapma zorunluluğu vardı. Bundan dotfyı projeli yapamadık. İnsanlar illaki merdiven mi çıksın. Günümüze uygun planlar artık şart" dedi. 


Dünya/Leyla İlhan


Geri Dön