19 / 04 / 2024

Binanın yasa dışı eklentisi için ne yapılabilir?

Binanın yasa dışı eklentisi için ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, ' Oturduğum çatı dubleksi. Karşımdaki binanın üst katına bir aile geldi, terasına kapalı bir alan yaptı, önüm kapandı. Şimdiden gürültülerini çekiyorum. Onlarsa binadan kimsenin şikayeti olmadığını söylüyorlar. Bunlara karşı müdahale imkanım olur mu?' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ' İstanbul’un eski bir semtinde yaşıyorum. Oturduğum daire binanın en üstünde çatı dubleksi. Bu bir imkan yarattığından önüm açık ve manzaralı. Ancak şimdi tam karşımdaki binanın üst katına bir aile geldi, terasına kapalı bir alan yaptı, benim önüm kapandı. Kendilerine başvurduğumda, bu yerde misafirlerini yatıracaklarını, mangal yapacaklarını söylediler. Şimdiden de katlanılmaz gürültülerini çekiyorum. Onlarsa binadan kimsenin şikayeti olmadığını söylüyorlar. Bunlara karşı müdahale imkanım olur mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Binanın yasa dışı eklentisi için ne yapılabilir?


İstanbul’un eski bir semtinde yaşıyorum. Oturduğum daire binanın en üstünde çatı dubleksi. Bu bir imkan yarattığından önüm açık ve manzaralı. Ancak şimdi tam karşımdaki binanın üst katına bir aile geldi, terasına kapalı bir alan yaptı, benim önüm kapandı. Kendilerine başvurduğumda, bu yerde misafirlerini yatıracaklarını, mangal yapacaklarını söylediler. Şimdiden de katlanılmaz gürültülerini çekiyorum. Onlarsa binadan kimsenin şikayeti olmadığını söylüyorlar. Bunlara karşı müdahale imkanım olur mu? K.K.

****

Şimdiye kadar benzer olaylar bir bina içinde yaşandığından ben de okuyucularıma kat mülkiyeti mevzuatı çerçevesinde yanıt verdim. Binada oturanların veya binada oturmasa da bağımsız bölüm maliklerinin benzer olaylara müdahalesinin ne olabileceğini anlattım.

Ama bu defa durum farklı. Şikayet bina dışından geliyor ve bu nedenle de kat mülkiyeti mevzuatını ilgilendirmiyor. Yani Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde bir talepte bulunmak mümkün eğil. Peki ama gerçekte yasal bir hakkı bulunmayan biri, yaptığı eylem sonucu komşusunu rahatsız ediyorsa bunu önlemenin hukuki gerekçesi yok mu?

****

Kat mülkiyeti dışında, Medeni Kanun’da şöyle diyor: “Herkes taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetlerini sürdürürken komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.

Özellikle taşınmazın durumu, niteliği ve yerel adete göre komşular arasında hoşgörülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.” İşte okuyucumun rahatsızlığını giderecek yasal düzenleme bu. Ancak bunu yerine getirmek için çözüm kapıyı çalıp binanın yasa dışı eklentisini yıkmak eğil, bu taleple dava açmaktır.


Geri Dön