26 / 04 / 2024

Bingöl'de yapı stokunun yüzde 80'i yenilendi!

Bingöl'de yapı stokunun yüzde 80'i yenilendi!

18 yıl önce Bingöl'de yaşanan deprem sonrasında kentte yapılan çalışmalar sonrasında kent genelinde yapı stoku yüzde 80 oranında yenilendi. 



2003 yılında Bingöl'de meydana gelen deprem sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla kentin çehresi baştan aşağı yenilendi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; kentte yaşayan vatandaşlar sağlıklı yapılara kavuştu. Afet sonrasında devlet eliyle  başlatılan çalışmalarla mağduriyetler ortadan kaldırılarak depreme dayanıklı yapılar inşa edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bingöl Belediyesi ile diğer kurumlarının  ortak çalışmalarıyla şehirde riskli yapılar yıkılarak, yerlerine yenileri yapıldı.

"Devletimizin şefkatli elini Bingöl'ün üzerine hissettik" 

Yapılan çalışmaları değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulkadir Arslanboğa, 1 Mayıs 2003 depremini kendisinin de yaşadığını ve aklına geldiğinde çok duygulandığını belirtti. Depremlerden çok büyük dersler çıkarıldığını ve buna göre Bingöl'de çalışmalar yapıldığını anlatan Arslanboğa, şunları söyledi: 

Bingöl de yapı stokunun yüzde 80 i yenilendi!

"Devletimiz tarafından 2003 depreminde toplam 9 bin 21 civarında konut yapıldı. Devletimizin şefkatli elini Bingöl'ün üzerine hissettik. Daha sonra tabii ki 2003, 2005, 2015, yine 2010 Karakoçan, 2020 Karlıova depremlerini yaşadık. Yaklaşık 20 bin 200 yeni konut yapıldı ve hak sahiplerine teslim edildi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşların talebiyle 2 bin 410 civarında bina riskli olarak tespit edildi. Bunların da hepsi yenilendi."

Vatandaşların beyanı üzerine mevcuttaki yapıları analiz ettiklerini söyleyen Arslanboğa, bu kapsamda evleri yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı yapıldığını ve bu vatandaşların kamuya ait vergilerden muaf tutulduğunu aktardı. 

"222 okul yeniden yapıldı" 

Devletin bu anlamda çalışmalara oldukça katkı sağladığını söyleyen Arslanboğa, "Özellikle Bingöl'de ilçeler de dahil kamu kurumlarının yüzde 80-90'ı yenilendi. 222 okul yıkıldı ve yeniden yapıldı." dedi. Kamu kurumlarının yapı stokunun oldukça iyi olduğunu belirten Arslanboğa, "Dersimizi iyi çalıştık. Bingöl merkez ve ilçeler dahil yapı stoku yüzde 80 oranında, deprem yönetmenliğine uygun şekilde yenilenmiştir. 2003'ten bu yana hakikatten Bingöl'ün çehresi değişti." ifadelerini kullandı. Örnek olarak Kültür, İnönü, Recep Tayyip Erdoğan mahallelerinin kent yapısına uygun şekilde yapıldığını belirten Arslanboğa, bunun yanında vatandaşların da yapılarını yenilediğini sözlerine ekledi.

Bingöl için deprem master planı hazırlanmalı!


Geri Dön