25 / 04 / 2024

BİOİAŞ'tan İstanbul'a yeni otogar projesi

BİOİAŞ'tan İstanbul'a yeni otogar projesi

BİOİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, Bayrampaşa Otogarı ile ilgili iki alternatifleri bulunduğunu açıkladı



Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri AŞ (BİOİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, Bayrampaşa Otogarı ile ilgili iki alternatifleri bulunduğunu belirterek, "Ya bu otogarı İstanbul Büyükşehir Belediyesinden şirket olarak satın alarak mülkiyeti bize geçtikten sonra, sıkıntı yaşadığımız noktaları daha fonksiyonel hale getireceğiz veya TEM Otoyolu üzerinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bağlantılı hinterlantta 200 dönümlük bir arazi satın alacağız ve o arazide yeni otogarımızı kendimiz yapacağız" dedi.

Yalamanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1960'lı yıllardan başlayarak şehirlerarası ve uluslararası otobüsçülüğün çok geliştiğini, demir yollarının atıl kalması, nüfus artışıyla birlikte kara yolu ulaşımına büyük bir talebin olduğunu söyledi. 1970'li yıllarda büyük otobüs imalat firmalarının Türkiye'de konuşlanmaya başladığını anlatan Yalamanoğlu, daha sonraki süreçte Türkiye'de  otobüs imalat üssü" kurulduğunu belirtti.

Günümüzde 12 bin otobüsün şehirlerarası ve uluslararası çalıştığını anlatan Yalamanoğlu, Türkiye'de şehirlerarası çalışan otobüslerin konforunun, verilen hizmetin, saatinde kalkıp saatinde varmasının hiçbir ulaşım sisteminde
olmadığını dile getirdi.

Ekonomik krizin diğer sektörlerde olduğu gibi kendilerini de etkilediğini söyleyen Yalamanoğlu, "Bizdeki en büyük sorun, serbest ekonominin tavan yaptığı bir sektör. Müthiş bir rekabet var. Bu rekabet fiyatlara da yansıyor. Müdahale etmek mümkün değil. Bu da halkın yararına oluyor" dedi. Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinde üniversitelerin açıldığını, bu üniversitelerde yoğun bir öğrenci nüfusunun olduğunu belirten Yalamanoğlu, üniversite öğrencilerinin kara ulaşımına büyük bir hareketlilik getirdiğini anlattı.

-YENİ OTOGAR PROJESİ-
Türkiye'de nüfus olarak en çok büyüyen şehirlerden birinin İstanbul olduğunu belirten Yalamanoğlu, "Bayrampaşa Otogarını yaptığımızda şehrin nüfusu 8 milyon civarındaydı. Bugün ise 15 milyona ulaştı" dedi.

Yalamanoğlu, şunları kaydetti. "Herkes şunu iddia ediyor; 'Bayramlarda, asker sevkıyatında otogarlar yetmiyor...' Otobanlar, havaalanları yetiyor mu? Aynı saatte gelip, aynı saatte gitmek isteyen insanların yoğunluğu, bu otogarı kilitliyor. Kalkıp da o günler için olağanüstü otogarlar yapmak doğru bir hadise değil. Bu otogarda bizim 2019'a kadar zamanımız var. Bu süreci beklerken önümüzde iki alternatif bulunuyor. Ya bu otogarı İstanbul Büyükşehir Belediyesinden şirket olarak satın alarak mülkiyeti bize geçtikten sonra sıkıntı yaşadığımız noktaları daha fonksiyonel hale getireceğiz veya TEM Otoyolu üzerinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bağlantılı hinterlantta 200 dönümlük bir arazi satın alacağız ve o arazide yeni otogarımızı kendimiz yapacağız. Tabii, bu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bayrampaşa Belediyesinin de bu yönde düşünceleri olması halinde söz konusu olabilir. Yoksa 25 yıllık yap-işlet-devret sürecinin tamamlanmasını beklemek durumundayız."

Şirketin güçlenmesini sağlamak üzere sermayesini 14 bin liradan, 50 milyon liraya çıkardıklarını belirten Yalamanoğlu, ayrıca hem Anadolu, hem de Avrupa yakasında İstanbul'un çok değerli yerlerinden gayrimenkuller aldıklarını söyledi.

-TÜRKİYE GENELİNDE 6 OTOGAR-
Yalamanoğlu, şirketin şu anda üçü kendi mülkiyetlerinde (Samsun, Havza ve Çarşamba), ikisinin işletmecisi konumunda (İstanbul ve Kayseri), biri tamamlanmış ihale ile inşa edilip işletilmek üzere (Çanakkale) toplam 6 otogarlarının olduğunu ve BİOİAŞ'ın otogar işletmeciliğinde bir marka haline geldiğini dile getirdi.

Bu projeyi, Bayrampaşa Otogarı'nın işletme hakkı dolmadan önce hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade eden Yalamanoğlu, "Büyükşehirlerde her şey özelleştiriliyor. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin otogar çalıştırma gibi bir talebinin olacağını sanmıyorum" dedi. Yalamanoğlu, otogarın fonksiyonu açısından bazı sıkıntıların olduğunu, otogarın mal sahibi olmaları halinde bu sıkıntıları gidermek istediklerini kaydetti.
AA


Geri Dön