26 / 04 / 2024

Bitcoin altının yerini alacak mı?

Bitcoin altının yerini alacak mı?

Merkez bankaları da enflasyonun beklenenden daha kalıcı olacağını düşünürken büyümenin de yavaşladığı ve stagflasyon dönemine girildiği bir evrede yatırımcıların altından ziyade Bitcoin ve diğer büyük kriptoları hedge olarak gördüğüne dikkat çekiliyor.



Tedarik darboğazları ve üzerine soğuk kış aylarıyla gittikçe kürese hale gelen enerji krizi, enflasyonu tüm dünyada artırıyor. Dünya Gazetesi'nden Hilal Sarı'nın haberine göre; özellikle son bir ayda merkez bankalarının “enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği” mesajlarından sonra hedge arayışındaki yatırımcılar bir zamanların güvenli limanı altını değil kripto paraları tercih ediyor. Yalnızca son bir haftada yüzde 11 artan en büyük kripto para Bitcoin, altının yüzde 2’nin üzerinde düşüş yaşadığı son bir ayda yüzde 23 ralli yaptı.

Bitcoin altının yerini alacak mı?

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) “merkez bankalarının ihraç edeceği dijital paralar kriptonun yerini almayacak” tahmini, kurumsal yatırımcı nezdinde geniş bir tabana yayılmış halde. Uzmanlar Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralara artık enflasyon koruması sunan bir hedge seçeneği olarak göründüğünü belirtiyor. 

ABD’li yatırım bankası JP Morgan da perşembe günü yayınladığı müşteri notunda kurumsal yatırımcıların enflasyona karşı hedge seçeneklerinde altından Bitcoin’i tercih ettiğine dikkat çekti. Banka 15 Nisan tarihinde 63 bin dolar ile tarihi rekoruna ulaşmasının ardından, Çin ve gelişmiş ekonomilerde politika yapıcıların - tamamen yasaklamaktan kripto paralarla ilgil daha sıkı denetimlerin getirilmesine uzanan - “kripto karşıtı” atağıyla Bitcoin’de düşüş öngören raporları açıklamıştı. Temmuz ayında Bitcoin’i yeniden 30 bin doların altına kadar gerileten “regülasyon endişeleri” yerini daha genel bir enflasyon endişesine bırakınca, kriptolar da yeniden hareketlendi.

Bitcoin altının yerini alacak mı?

“Kurumsalların kabullenişi Bitcoin’in yükselişini hızlandıracak”

JP Morgan, Bitcoin ve kriptoların hedge olarak tercih edildiğine vurgu yaptığı yeni raporunda ABD’de Hazine Bakanı Janet Yellen gibi isimlerin “kripto paraları veya madenciliğini yasaklamayacağız” açıklamalarının ardından kriptolar genelinde bir iyileşme yaşandığını ifade etti. Raporda “Enflasyon endişelerinin geri dönmesi Bitcoin’in enflasyona karşı hedge cazibesi tekrar arttı. Altının son haftalarda artan enflasyon endişelerine bir tepki vermemiş olması da Bitcoin’e yatırımları artırdı. Altın enflasyon korumasından ziyade bir reel faiz göstergesi gibi hareket ediyor” değerlendirmesine yer verildi. İş zekası, mobil yazılım ve bulut tabanlı hizmetler sağlayan MicroStrategy’nin kurucusu Michael J. Saylor da “Büyük banka ve regülatörlerin Bitcoin’i kabullenişi altının çöküşünü hızlandıracak ve hem kurumsal hem bireysel yatırımcılar için Bitcoin’in enflasyona karşı koruma cazibesini artıracak” diye konuştu.

Bitcoin altının yerini alacak mı?

Ether’den Bitcoin’e geri dönüş de var

Bankanın fikir değiştirdiği diğer bir konu da Ekim'in başında yayınladığı “Kurumsal Yatırımcılar Bitcoin’den çıkıp Ethere koşuyor” başlıklı raporu oldu. Ekim'in başlarından itibaren Bitcoin’deki hareketlenmenin Ether’den çok daha güçlü olması, JP Morgan’a göre  “Ağustos ve eylül boyunca Ether yönünde olan harekette eylül ayının sonundan bu yana Bitcoin lehine sert bir geri dönüş var” ifadeleriyle açıklandı. 

Kriptolara ilginin yeniden artmasıyla Bitcoin, yüzde 11’lik değerlendiği bir hafta sonrasında dün hafif yükselişle 55 bin doların hemen altında işlem gördü, Ether ise yüzde 1’in üstünde (50 dolara yakın) bir geriledi ve 3.542 dolara düştü. Son bir ayda Bitcoin yüzde 20’nin üzerinde yükselirken, Ether’deki artış yalnızca yüzde 5 oldu. Sene başından bu yana ise toplam hacmin tekrar 2,3 trilyon dolara ulaştığı kripto para piyasalarının en büyük oyuncularındaki hareket ise şu şekilde: 

Bitcoin yüzde 87, Ether yüzde 385, Cardano yüzde 1.182, Binance Coin yüzde 1.000 arttı. Tetherde ise yıllık değişim yok denecek kadar düşük.

Bitcoin'de 100 bin dolar beklentisi!

Bitcoin neden yükselişe geçti? 

Coin'lere yatırım yapmak mantıklı mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön