19 / 04 / 2024

Bitmemiş evin ekspertiz değeri ne olur?

Bitmemiş evin ekspertiz değeri ne olur?

Kredi kuruluşları, inşaat halindeki konutlar için konut kredisi verebiliyor. Ancak bu noktada bazı koşulların sağlanmış olması gerekiyor. Peki, bitmemiş evin ekspertiz değeri ne olur? İşte yanıtı..



Bitmemiş evin ekspertiz değeri ne olur?

Ev sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakiti olmayan kimseler, bankaların sunduğu düşük faizli konut kredileri ile uzun vadede ev sahibi olabiliyor.


Bankaların sunduğu şartlar ve aradığı kredi koşulları bankadan bankaya farklılık gösteriyor.


Kredi kuruluşları, inşaat halindeki konutlar için konut kredisi verebiliyor. Ancak bu noktada bazı koşulların sağlanmış olması gerekiyor.


Konut satın alınacak inşaat ile anlaşmalı bir banka bulunmaması durumunda, bankalar kredi kriteri olarak inşaatın tamamlanma yüzdesine bakıyor.


Kredi kuruluşları ve bankalar genellikle kat irtifak tapusu oluşmuş, ve ekspertiz raporuna göre inşaatın ortalama olarak yüzde 70'inin üzerinde  tamamlanmış olması şartını arıyor.


Eksper, raporu hazırlarken inşaattın durumuna göre belirli oranlarda puanlama yapar ve elde ettiği sonuçlara göre inşaatın tamamlanma yüzdesini belirliyor. Peki, bitmemiş evin ekspertiz değeri ne olur?


İnşaat halindeki bir eve kredi verilebilmesi için yukarıda da belirttiğimiz gibi, evin inşaatının %75′inin bitmiş olması gerekiyor. Evin bitmiş haline göre ekspertiz değeri düşük olacağından daha düşük oranda kredi çekiliyor.


Örnek..

Bitmiş değeri 120.000 TL olan evin %75′i tamamlandığı an kredi başvurusu yaparsanız ortalama 65.000 TL kredi çekebilirsiniz.



Bitmemiş eve konut kredisi verilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön