18 / 04 / 2024

Bitmemiş konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Bitmemiş konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Altın Emlak Sakarya Temsilcisi Yıldırım , bitmemiş konut alımlarında vatandaş dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Yıldırım bitirilmemiş konut projelerin vatandaşların öncelikli olarak firmanı ve projeyi incelemesi gerektiğini belirtti.



on yıllarda gayrimenkul piyasasındaki gelişim birçok sermayenin gayrimenkule kaymasına neden oldu. Bu hem üreticiler hem de tüketiciler açısından gerçekleşti. Konuyla ilgili olarak  Altın Emlak Sakarya Temsilcisi Emre Yıldırım, vatandaşlara yönelik uyarılarda bulundu. Yıldırım bitirilmemiş konut projelerin vatandaşların öncelikli olarak firmanı ve projeyi incelemesi gerektiğini belirterek, “Firmanın geçmişi, hangi projeleri tamamladığı, hangilerinin devam ettiğini öğrenin. Projenin sizin için uygun bir proje olduğunu teyit edin” dedi.

SÖZLEŞME VE TAPU

Bu tip projelerde yer alan sosyal alanlara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, “Bunların çok sayıda olması bazen sizler için dezavantaj olabilir. Çünkü her ek sosyal alanın sizlerin ödeyeceği aidat tutarına yansıması olacaktır. Hele gelir amaçlı düşünüyorsanız, aidat çok önemli bir unsurdur” dedi.  KDV oranı, iskan ve tapu masraflarının sözleşmede belirtilmiş olması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “2013 yılından itibaren, büyükşehir sınırları içindeki, lüks ve 1. Sınıf yeni yapılan konutlarda KDV oranı %1, %8 ve %18 olarak değişiklik göstermektedir. Sözleşmede bunu mutlaka kontrol edin. Proje aşamasındaki konutlarda, mimari proje onaylandıktan sonra kat irtifak tapuları çıkartılabilir. Bu tapunun bir an önce alınması tüketici açısından avantajlıdır” şeklinde konuştu.

ÖRNEK DAİRE

Projenin bir yada birkaç firma tarafından kredilendirilebiliyor olması önemli bir unsur olduğunu da  belirten Yıldırım, “ Senetli alım bile olsa, o projenin bankalar tarafından kredilendirebildiğini kontrol edin. Öte yandan alacağınız daireyi örnek dairelere bakarak karar vermeyin.  Hangi alanlarda hangi marka ürünlerin kullanılacağını kontrol edin. Muadili sözcükleri sonrasında başınıza iş açabilir. Birçok proje yapım aşamasında projede bazı bölümlerde oynama yapmaktadır. Size taahhüt edilenlerin ve teknik şartnamenin yazılı olarak sunulmasını isteyin” dedi.  Konut alacak vatandaşların Yeni Tüketici Kanunun dikkate almalarının kendileri için önemli bir unsur olduğunu söyleyen Yıldırım, sözleşmelerin de noter aracılığıyla yapılması gerektiğini  belirtti. Tapu’da gösterilen değer ile alınan bedelinin aynı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, konut satışlarında her zaman brüt metrekarenin dikkate alındığını, net ve bürüt alan arasında % 15’e varan farklar olabileceğini belirtti.


Altın Emlak Sakarya Temsilcisi Emre Yıldırım

Yeni Haber 


Geri Dön