19 / 04 / 2024

Bodrum Pina Yarımadası'nda inşaat yeniden başladı!

Bodrum Pina Yarımadası'nda inşaat yeniden başladı!

2007de yangınla, bir yıl sonra da kaçak kıyı dolgusuyla gündeme gelen Bodrum Pina Yarımadasındaki koyda, Bakan Günayın sözüne rağmen otel inşaatı tekrar başladı



 

Bodrumda 5 yıldızlı otel inşa etmek isteyen MNG Holdinge bağlı bir inşaat şirketi tarafından denizin kaçak olarak doldurulmasıyla gündeme gelen, kamuoyunun ve çevrecilerin tepkisini çekince durdurulan Pina Yarımadasındaki 80 dönümlük tahsisli alanda inşaat tekrar başladı. Şimdi farklı bir inşaat şirketi tarafından yapılan otel projesinin temelleri, 2006 yılında atılmıştı...

Yangın tesadüfü

O yıl, Çevre ve Orman Bakanlığı aralarında MNGye ait iki farklı şirketin (Güvercinlik Enternasyonel Turizm A.Ş. ve Günal İnşaat) ile Mesa Holdinge ait Mia Turizmin bulunduğu 3 firmaya, turizmi teşvik yasası çerçevesinde Pina Yarımadasında yaklaşık 250 dönüm ormanlık alanı 49 yıllığına tahsis etti... Aynı arazide, 2007 yılında koruma altındaki Halep çamlarının da bulunduğu ve farklı noktalardan çıkan yangında 238 hektarlık alan kül oldu. Yangının farklı noktalardan çıkmış olması sabotaj ihtimalini güçlendirmiş ancak Muğla Valiliği tarafından yangını inceleyen komisyon bu yönde bir bulgu elde edememişti.

Bakan Günay kızmıştı

Yangından bir yıl sonra 2008de, 80 dönümlük arazinin tahsisini alan MNG Holdinge bağlı Günal İnşaat, Pina Yarımadası önündeki körfezde yapacağı 5 yıldızlı otele iskele kurmak için yaklaşık 5 dönümlük bir alanı kaçak olarak doldurdu. Gelen tepkiler üzerine, dolguyu yapan şantiye müdürü, Herkes dolduruyor. İzin bekleseydik zaman kaybederdik. Para cezasını bekliyoruz dedi. Çevreciler başta olmak üzere birçok kesimden yoğun tepki gelince, holdinge 46.500 liralık para cezası kesildi, dolguyu kaldırması için de 1 yıllık süre tanındı. Dosyayı inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın tepkisi de sert oldu: Dosya önüme gelse de doldurulan alan eski haline getirilmeden ve yanan arazi ağaçlandırılmadan bakmayacağım.

Proje el değiştirdi

3 yıl geçmesine rağmen ne dolgu kalktı ne de ağaçlandırma yapıldı. Ve 45 gün önce Pina Yarımadasında yapılacak otel inşaatı start aldı. Ancak inşaatı yapan şirket değişti. Geçen sürede MNG Holdinge ait Güvercinlik Enternasyonal Turizm A.Ş.nin hisseleri,  Ankara  merkezli işadamı Kadir Çankırının sahibi olduğu turizm alanında faaliyet gösteren Çankırı İnşaata geçti. Arazinin tahsis hakkını alan yeni firma, bölgede çevrecilerin tepkisine neden olan arazide inşaatı başlattı. Çankırı İnşaat, arazide 2012de 5 yıldızlı La Blanche Island Güvercinlik Otelini hizmete açmayı planlıyor.

ÇEVRECİLER TEPKİLİ

Verilen hiçbir söz tutulmadı

Bodrumda yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle kurulan Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, dişe diş bir mücadele verip kurtardıkları alanda tekrar inşaat yükselmesine isyan ediyor: Dolgu kalkacak diye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve dönemin yöneticileri tarafından verilmiş sözler var. Ancak hiçbiri tutulmadı. Suç unsuru olan dolgu hala orada duruyor. Dolgu kalkmadan inşaat izni verilmemeliydi. Dolgu nasıl kullanılacak, kaldırılacak mı Kaldırılmasını kim taahhüt etti ya da üstlenecek Dolguyu eski firma mı yoksa yeni firma mı kaldıracak gibi bir çok soru ve belirsizlik var ortada. Mavi Yol Girişimi olarak araştırma başlattık.

Hukuki süreç başlatacağız

2008te kaçak dolgunun yapıldığı sırada topladıkları 5 bin imzayı Bakan Günaya sunan Bodrum Yurttaş İnisiyatifinin Sözcüsü Ayhan Karahan da konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi: Dolgu kaldırılmadan inşaatın başlaması yasa dışı. Oldu bittiye getirilmek isteniyor. Dolgu tahsis edilen alanın devamıdır. Bir bütünlük var. Dolgu kalkmadan ÇED toplantısı bile yapılamaz. Bakan Günay doğrudan kendisi söz vermişti. Dolgu kalktıktan sonra dosyayı değerlendireceğini söylemişti. Biz hem hukuki süreç başlatıp hem de eylemlerimizle konuyu tekrar gündeme taşıyacağız. Böyle bir hukuksuzluğun peşini bırakmak ve göz yummak mümkün değil.

Dolguyu kaldırıp ağaçları dikeceğiz

Tartışmalı arazide yükselen 5 yıldızlı La Blanche Island Güvercinlik Otelinin proje müdürü inşaat mühendisi Cüneyt Sağıroğlu projeyle ilgili detayları VATANa anlattı: Bölge kamuoyu açısından çok hassas. Daha biz buraya geldiğimizde çevreden jandarmaya şikayetler gitti. Jandarma ve Milas Orman Müdürlüğü memurları gelip inceleme yaptı. Ancak kanuna aykırı bir şey bulunmadı. 80 dönümlük ormanlık arazide yasal olarak 16.000 metrekare inşaat hakkımız var. Ama biz ana bloğu 7.500 metrekareye yapacağız. Arazide bulunacak diğer yapılar seyyar olacak. Doldurulan alanı da hiçbir şekilde kullanmayacağız. Biz Kültür ve ve Turizm Bakanlığının onayladığı projenin dışına adım atmayacağız. Mecburen dolguyu kaldırıp orayı plaj yapacağız.

Tek bir ağaç bile kesmedik

Biz şu ana kadar tek bir ağaç kesmedik. Ancak onaylanan projedeki yerleşke için gerekli görülen ve Muğla Orman Müdürlüğünün markaladığı ağaçlar orman personeli tarafından kesilecek. Orman Müdürlüğü bölgedeki ağaçların rölevesini çıkardı. Biz otelin çevresini yeşillendireceğiz. Ayrıca proje çerçevesinde yanan yerlerde dahil olmak üzere çevreye çok sayıda ağaç dikeceğiz.

Pinada neler oldu

2006 yılında, Çevre ve Orman Bakanlığı aralarında MNGnin de bulunduğu 3 firmaya turizmi teşvik yasası çerçevesinde Bodrum Güvercinlikteki Pina Yarımadasında yaklaşık 250 dönüm ormanlık alanı 49 yıllığına tahsis etti...

2007 yılında Pinada çıkan yangında 238 hektar yanarken, bu 3 arazideki ağaçların da büyük bölümü kül oldu.

2008 yılında MNG Holdingin çatısı altında bulunan ve yaklaşık 80 dönümlük tahsisi bulunan Güvercinlik Enternasyonel Turizm A.Ş., izinsiz olarak kıyıyı yaklaşık 5 dönüm doldurdu. Çevreciler büyük tepki gösterince, firmaya 46.500 TL para cezası kesildi ve dolgu durduruldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dolgu kalkmada ve ağaçlandırma olmadan inşaat izni verilmeyeceğini söyledi,

2011 yılına gelindiğinde ne dolgu kalktı ne de ağaç dikildi. Güvercinlik A.Ş.nin hisseleri ise, Çankırı İnşaata geçti. Onlar da yasal izinleri alarak 45 gün önce otel inşaatına başladı.

İlker Akgüngör / VATAN

 


Geri Dön