19 / 04 / 2024

Bodrum'da otel projeleri tartışma yarattı!

Bodrum'da otel projeleri tartışma yarattı!

Hürriyet Gazetesi, köşe yazarlarından Yalçın Bayer, bugünkü köşe yazısında Bodrum'daki otel projelerini kaleme aldı. 



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı, Yalçın Bayer "Milyon dolarlık otel kılıflı villalar" başlıklı yazısında Bodrum'daki otel inşaatları nun kaleme aldı. "Bodrum’da zirveye ulaşan ‘otel kılıflı villa’ konusu yeniden gündemde." diyerek yazısına başlayan Bayer devamında şu yazıyı kaleme aldı...

Cumhurbaşkanı talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müdahalesine neden olan konu, pandemi döneminde unutulmuştu ki geçen hafta konunun sembolü haline gelen Bodrum Gündoğan Çetibeli mevkiinde Besa Grup tarafından inşa edilen The BO Viera adlı lüks konut ve otel projesi ile yeniden gündeme geldi.

Yıkım kararı verilen proje onaylandı.

Fehmi Köfteoğlu yönetimindeki ‘www.turizmgazetesi.com’daki haberde şöyle deniyor: “Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yıkım talimatı verdiği söz konusu proje için hazırlanan rapor, aynı bakanlığın ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından 10 Eylül 2021’de onaylandı.

Projenin son hali 90 odalı otel, 310 konut, 7 ticari yapı olarak planlandı.

Yapılan işin imara aykırılıkları bir yana, otel kılıfı altında lüks villa işi idi. Otel için bakanlıktan alınan yatırım belgesi ile yasaya aykırı olarak her biri milyon dolarlık villalar yapılıyor. ‘Otel kamuflajlı villa’ konusu 2019’da gündeme geldiğinde Bakan Ersoy, ‘Yüzde 100’ü turizm tesisi şartıyla alınmış tahsis, yüzde 85’i villa, yüzde 15’i otel projesi olmuş. Buna izin verir miyiz?’ demişti!

Bu açıklamanın üzerinden iki yıl geçti.

Üstelik bu konuda müfettişlerinin hazırladığı raporda ‘Turizm emsali kullanılarak konut amaçlı binalara dönüştürüldü ve satışa çıktı. Turizm yapılarının ayrı ayrı bağımsız bölüm olarak gösterilerek kat irtifakına konu edildiği ve üçüncü şahıslara satışının önünün açıldığı tespit edildi’ ifadeleri yer alıyordu.

Bodrum da otel projeleri tartışma yarattı!

KARMA PROJEYMİŞ

Son yıllarda otelciliğe giren inşaatçılar otelin kamuflaj olarak kullanıldığı bir model geliştirdi.

Yapılan villaların içinde bir yere birkaç odalık bir otel kondurarak, ilgili yasa dolanarak kamufle edilen projeler devam ediyor. Bu yolla her biri milyon dolarlık villalar uzun vadeli kiralama görüntüsü altında satılıyor.

‘Çoklu fonksiyon’, ‘Karma Proje’ gibi adlarla, içinde küçük bir otel olan, büyük bölümünü villa, rezidans, ofis ve AVM’lerin oluşturduğu projeler birkaç yıldan beri İstanbul ve diğer şehirler ile Bodrum ve diğer kıyı bölgelerinde görülüyor. Bu alanda Mesut Toprak,  Ankara  Ticaret Odası (ATO) eski Başkanı Salih Bezci, Besa, Egeyapı, Varyap, Torunlar İnşaat ve Astaş gibi kişi ve firmalar faaliyet gösteriyor.

CHP İBB GRUBUNDA YENİLER ESKİLERE MUHALEFET EDİYOR

ARNAVUTKÖY’de 4901 ada 5 parselde, parsel bazında kişiye özel bir plan değişikliği yapıldı bir önceki dönemde. İBB CHP meclis üyeleri konuyu yargıya taşımak için grup kararı alıyorlar.

İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu başkanlığında bu konulardaki İzleme Kurulu toplanıyor ve dava açılıyor. CHP’li üyeler, davalar için kendi ceplerinden oluşturdukları fondan para veriyorlar. Uzun bir mahkeme süreci sonunda mahkeme kazanılıyor; imar rantı önleniyor. Gelin görün ki İstanbul’da CHP iktidara geliyor. Ekrem İmamoğlu’na bağlı bürokratlar kazanılan davayı bir üst mahkemeye taşıyor ve bir önceki CHP grubunun görüşünün aksine “Hayır, bu imar rantı değil” mealinde karşı bir savunma yapıyor. Danıştay 6. Dairesi 20I21/9156 kararı ile yerel mahkemenin kararını bozuyor; dolayısı ile bir önceki grubunun mücadelesi, kazanımı ‘çöp’ oluyor.

 Bodrum'da Kovid-19 hareketliliği! Otel açılışları hızlandı!


Geri Dön